aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Władze promują rodzimą kuchnię

12 października 2004

Minister rolnictwa Francji Herve Gaymard uroczyście zainaugurował w niedzielę w Paryżu obchody Tygodnia Smaku. Seria wydarzeń ma popularyzować zdrowe jedzenie wśród Francuzów, którzy coraz częściej odchodzą od rodzimej kuchni i coraz częściej cierpią na otyłość.

Do 17 października w całej Francji rolnicy, piekarze, cukiernicy, masarze i serowarzy będą pokazywali na festynach i degustacjach swoją ofertę. Do akcji włączyły się szkoły gastronomiczne i organizacje, którym zależy na przekonaniu Francuzów do zalet ich tradycyjnej kuchni.

"Jeśli chodzi o otyłość, Francja nie dogoniła jeszcze Stanów Zjednoczonych, ale to nie znaczy, że możemy spocząć na laurach" - ostrzegł minister. Zapowiedział, że wkrótce podpisze zarządzenie o wprowadzeniu większej ilości warzyw i owoców do menu szkolnych stołówek.

Taka edukacja jest potrzebna, bo Francuzi zdają się odchodzić od swojej kuchni, tak cenionej w świecie. Eksperci ubolewają, że ich nawyki kulinarne zbliżają się do tych znanych z USA. Tylko co dziesiąty przestrzega zaleceń dietetyków, by pięć razy dziennie jeść warzywa i owoce - są to głównie osoby na diecie, starsze, albo te, które same hodują warzywa i owoce.

Mimo wszystko, jak wykazały ostatnie badania, Francuzi nadal cenią sobie posiłki w domu, w gronie rodzinnym, i jedzą co najmniej trzy razy dziennie (90 proc.). Ale posiłki stają się coraz prostsze - wbrew zwyczajom tylko co piąty Francuz je tradycyjny obiad złożony z czterech dań, a na kolację ponad połowa je tylko jedno danie.

Coraz częściej posiłkom towarzyszy telewizja. Połowa Francuzów ogląda ją podczas kolacji, a co trzeci - jedząc obiad - wynika z sondażu zamówionego przez Państwowy Instytut Zapobiegania i Wychowania na rzecz Zdrowia (INPES). Sprzyja temu fakt, że przeciętny Francuz przeznaczają na posiłki sporo czasu - 16 minut na śniadanie, 38 minut na obiad i 40 minut na kolację.

Poza pilotem do telewizora, na francuskich stołach - nad czym ubolewają dietetycy - stoi sól (niemal w dwóch trzecich domów), masło, keczup i cukier. Co czwarty Francuz, zwłaszcza w młodym wieku, do potraw dodaje majonez. Autorzy raportu podkreślają, że zwyczaj ten jest powszechniejszy wśród osób mniej wykształconych i o niższych zarobkach.

Badanie potwierdziło, że gorzej odżywiają się ludzie mniej zarabiający i gorzej wykształceni. Pokazują to dane na temat otyłości - cierpi na nią 11,7 proc. mężczyzn o relatywnie niskich zarobkach (1500 euro miesięcznie) wobec 4,6 proc. lepiej zarabiających Francuzów.

Chociaż eksperci alarmują, że nawyki żywieniowe Francuzów się "amerykanizują", 94,5 proc. ankietowanych deklaruje, że "jedzenie to jedna z przyjemności, jakich oczekuje się od życia". Ale na przygotowanie posiłków poświęcają coraz mniej czasu - blisko połowie zajmuje to mniej niż 20 minut dziennie. Większości osób powyżej 65. roku życia wystarcza mniej niż 10 minut.

Inaczej jest podczas weekendu - wtedy gotowanie staje się rozrywką i okazją do spotkania z przyjaciółmi. W ciągu dwóch tygodni poprzedzających badanie co drugi Francuz był zaproszony do kogoś na obiad albo kolację. Takie towarzyskie okazje rzadziej trafiają się osobom samotnym niż pozostającym w związkach.

Badanie pokazało też, że o ile odsetek miłośników herbaty utrzymuje się na stałym poziomie 19 proc., to coraz więcej z nich wybiera herbatę zieloną. Wzrosła też liczba zwolenników ryżu do gotowania w torebkach (używa go ponad połowa Francuzów), oliwy z oliwek (trzy czwarte) i gotowych do spożycia sałatek i warzyw torebkach (47 proc.).

Raport IPES jest wynikiem ankiety przeprowadzonej w całej Francji wśród trzech tysięcy osób w wieku 12-75 lat.


POWIĄZANE

Jak dowiadujemy się z GAIN reports on May 8, 2024,  argentyński eksport cukru w ...

Zapowiedź aukcji: w ramach postępowania upadłościowego spółki ogrodniczej Garten...

Z informacji Państwowej Służby Celnej wynika, że w 2023 roku Ukraina znacząco zw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę