A_TSW_2026_950

Włoska oliwa droższa

19 lipca 2006

Włosi żeby sprostać zapotrzebowaniu rynku i zamówieniom z zagranicy muszą importować więcej oliwy z oliwek. Tamtejsza produkcja spadła blisko o 700 tysięcy ton. Włoska oliwa jest lepiej rozpoznawana na międzynarodowym rynku, mimo, że większym producentem tego produktu jest Hiszpania.

Włosi zazwyczaj importowali oliwę z Hiszpanii, gdzie nie trudno było o nadwyżki. Rocznie było to nawet 300 tysięcy ton. Teraz również Hiszpania przeżywa kryzys związany z ubiegłoroczną suszą, dlatego importerzy z Włoch kupują oliwę w Tunezji i Turcji. Te dwa kraje próbują zwiększyć swój udział w rynku, oferując dużo tańszy surowiec. Eksperci oceniają, że ceny włoskiej oliwy pójdą w górę.


POWIĄZANE

Nie będzie szybkiego „przepchnięcia” klauzul ochronnych. Unijni biurokraci – po ...

Jak informują media, w ostatnich dniach Chiny podjęły niespodziewaną decyzję o c...

Jeszcze we wrześniu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dumą ogłaszało przeło...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę