Biogaz_III Forum 2025

Wzrósł argentyński rynek pomarańczy

5 stycznia 2016

W sezonie 2010/2011 zbiory pomarańczy w Argentynie oszacowano na około 900 tys. ton, a mandarynek odpowiednio 400 tys. ton. Dla porównania zbiory pomarańczy w poprzednim sezonie były sporo niższe i wyniosły 750 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
W sezonie 2010/2011 spodziewany eksport pomarańczy to około 125 tys. ton wobec 120 tys. ton wysłanych w poprzednim sezonie. W okresie pierwszych trzech kwartałów minionego roku największe ilości eksportowanych z Argentyny pomarańczy trafiły na unijny rynek - około 70% łącznych dostaw oraz do Rosji - 12% udział w łącznym eksporcie. Import tych cytrusów jest w zasadzie nieistotny i waha się w granicach 1,0 tys. ton rocznie.
Na krajowym rynku do bezpośredniej konsumpcji kierowane jest około 550 - 570 tys. ton pomarańczy, a do przetwórstwa trafia średniorocznie około 200 tys. ton tych owoców, za wyjątkiem poprzedniego sezonu, kiedy to z uwagi na niskie zbiory do przetworzenia skierowano zaledwie 80 tys. ton pomarańczy.
Średnioroczna wielkość spożycia świeżych pomarańczy przypadająca na 1 mieszkańca Argentyny to 13,25 kg, a dla mandarynek wielkość ta wynosi 4,5 kg.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę