OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Z prac Sejmowej komisji Rolnictwa

5 stycznia 2016
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi  23 stycznia  wysłuchała informacji Ministrów: Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Zdrowia dotyczącej rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r., ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych, w tym jego skutków dla zakładów przetwórczych i dla konsumentów.
Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MRiRW - Jan Prandota poinformował, iż przepisy rozporządzenia nie wprowadzają zakazu wędzenia żywności, a jedynie ustanawiają normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów substancji rakotwórczych w środkach spożywczych. Przepisy rozporządzenia Komisji (UE) nr 835/2011 wprowadziły zmiany w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego w zakresie: obniżenia najwyższego dopuszczalnego poziomu dla benzo(a)pirenu, wprowadzenia obowiązku badania poziomu dla benzo(a)pirenu dla mięsa poddanego obróbce cieplnej i produktów mięsnych poddanych obróbce cieplnej sprzedawanych konsumentowi końcowemu, wprowadzenia nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla sumy czterech substancji z grupy WWA.
P.o. główny inspektor sanitarny - Marek Posobkiewicz w uzupełnieniu informacji powiedział, że prace w kierunku ograniczenia zanieczyszczenia żywności przez szkodliwe WWA Komisja Europejska prowadziła od 2005 r. Dyskusję rozpoczęto wstępnie w 2008 r. natomiast zakończono głosowaniem w roku 2011. Niezbędnym jest opracowanie i wdrożenie przez przemysł zasad dobrej praktyki produkcyjnej dla wędzonych środków spożywczych, a także konieczna jest optymalizacja tego procesu w celu zmniejszenia zawartości WWA, bez jednoczesnej utraty walorów smakowych i zapachowych. Działania Ministerstwa Zdrowia w tym zakresie koncentrują się na ograniczaniu ryzyka dla zdrowia i życia człowieka związanego z żywnością i w ocenie Ministra Zdrowia, biorąc pod uwagę znaczną toksyczność benzo(a)pirenu, celowe jest ograniczanie narażania konsumentów na ten szkodliwy czynnik.



POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę