aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Za mało badań na zawartość dioksyn

2 października 2002

W Polsce przeprowadza się za mało badań na zawartość trujących dioksyn. Specjaliści ostrzegają, że może to być jednym z najważniejszych powodów wstrzymania importu naszej żywności przez Unię Europejską.

W Instytucie Chemii i Technologii Nieorganicznej Politechniki Krakowskiej naukowcy omawiali najnowsze dane o wpływie dioksyn na zdrowie człowieka.

Dioksyny to substancje chemiczne, które pojawiają się, między innymi, wskutek niewłaściwej gospodarki odpadami. Przenikają do środowiska naturalnego a razem z żywnością do organizmu człowieka. Dioksyny powstają głównie podczas palenia w piecach, wypalania traw i spalania odpadów komunalnych. W Unii ich emisja znacznie spadła, w Polsce jednak  nadal rośnie.

Polska zobowiązała się do przeprowadzania badań produktów spożywczych kilka lat temu, gdy na zachodzie wybuchła afera dioksynowa. Na Politechnice Krakowskiej powstało jedyne w kraju laboratorium, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt. Jeszcze rok temu próbki musiały czekać w długiej kolejce, teraz wykonuje się nie więcej niż sto analiz rocznie. W krajach Piętnastki przeprowadza się ich  prawie dziesięć tysięcy.


POWIĄZANE

Na pierwszy rzut oka, pożyczki bez BIK mogą wydawać się bardzo dobrym rozwiązani...

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę