OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zapłaci grzywnę, bo źle traktował ... homary

27 kwietnia 2006

Grzywną w wysokości 688 euro za złe traktowanie homarów ukarano właściciela restauracji w Vicenzy na północy Włoch - poinformowały w środę włoskie media. Restauratorowi zarzucono, że przeznaczone dla klientów żywe skorupiaki przed wrzuceniem ich do wrzątku trzymał w lodzie zamiast w akwarium.

Batalia o humanitarne traktowanie homarów rozpoczęła się przed czterema laty, gdy skargę na restaurację złożył działacz organizacji praw zwierząt. Karę grzywny wymierzono właścicielowi lokalu w marcu 2002 roku, chociaż wtedy nie obowiązywały jeszcze precyzyjne przepisy, jak należy postępować z żywymi homarami.

Przepisy te weszły w życie dopiero dwa lata później.

Ukarany 34-letni mężczyzna właśnie tym argumentował odwołanie się od decyzji miejscowego sądu, który wymierzył grzywnę. Jego wniosek został odrzucony. Teraz zapowiedział skierowanie apelacji do Sądu Najwyższego.


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę