A_BIO_AGRO_950

Zapłaci grzywnę, bo źle traktował ... homary

27 kwietnia 2006

Grzywną w wysokości 688 euro za złe traktowanie homarów ukarano właściciela restauracji w Vicenzy na północy Włoch - poinformowały w środę włoskie media. Restauratorowi zarzucono, że przeznaczone dla klientów żywe skorupiaki przed wrzuceniem ich do wrzątku trzymał w lodzie zamiast w akwarium.

Batalia o humanitarne traktowanie homarów rozpoczęła się przed czterema laty, gdy skargę na restaurację złożył działacz organizacji praw zwierząt. Karę grzywny wymierzono właścicielowi lokalu w marcu 2002 roku, chociaż wtedy nie obowiązywały jeszcze precyzyjne przepisy, jak należy postępować z żywymi homarami.

Przepisy te weszły w życie dopiero dwa lata później.

Ukarany 34-letni mężczyzna właśnie tym argumentował odwołanie się od decyzji miejscowego sądu, który wymierzył grzywnę. Jego wniosek został odrzucony. Teraz zapowiedział skierowanie apelacji do Sądu Najwyższego.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę