OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Zdrożały mrożone warzywa

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że zgodnie z danymi Foodnews, na unijnym rynku ceny znacznej części warzyw z Polski były na początku grudnia generalnie wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Poziom tych wzrostów był jednak zróżnicowany.
Dość istotnie podrożała cebula - o 38% w stosunku do analogicznego okresu w 2011 roku - do poziomu 0,36 euro/kg. Jest to po części warunkowane zmniejszeniem się bazy surowcowej w Polsce, a tym samym wzrostem cen skupu cebuli do przetwórstwa (+17% we wrześniu w relacji r/r).
Zdrożały również mrożone brokuły i zielony groszek - odpowiednio o 5-6 i 17%. W przypadku tego drugiego wzrost spowodowany był sytuacją podażową w innych krajach. Bardziej stabilne były ceny mrożonych kalafiorów z Polski, wykazując nawet tendencje do niewielkich spadków. Wartość jednego kilograma tych warzyw na początku grudnia 2012 r. wyniosła 0,53 euro/kg, wobec 0,54 euro /kg rok wcześniej.

j

POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę