A_BIO_AGRO_950

Żywy problem

29 kwietnia 2008
Brytyjscy farmerzy masowo odstawiają świnie do punktów skupu. Powód, to rosnące w zawrotnym tempie koszty produkcji, które zmuszają rolników do rezygnacji z hodowli. Według wyliczeń zrzeszenia producentów trzody, straty na jednej sztuce sięgają 22 funtów.

W ostatniej dekadzie brytyjskie stado zarodowe zmniejszyło się o połowę, do 440 tysięcy macior. Eksperci przewidują, że w tym roku zmniejszy się o kolejne 10%. Rolnicy odstawiają zwierzęta do rzeźni, bo nie stać ich na dokładanie do interesu.

Lukę w brytyjskiej produkcji szybko wypełnią europejscy hodowcy - oceniają zrzeszenia farmerów. Już teraz widać, jak duża jest aktywność importerów.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę