aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Bataty – właściwości odżywcze i zastosowanie

24 stycznia 2019
Bataty – właściwości odżywcze i zastosowanie

Bataty, znane też jako słodkie ziemniaki, przywędrowały do Europy z Ameryki Środkowej. Na świecie istnieje prawie 400 odmian, różniących się kolorem skórki i miąższu. Każda z nich posiada inne właściwości – fioletowa zawiera przeciwutleniacze w postaci antocyjanów, natomiast czerwona jest świetnym źródłem likopenu – związku, który zmniejsza ryzyko chorób serca. Bataty z żółtym miąższem posiadają karotenoidy, w tym luteinę, która bardzo dobrze działa na wzrok.

Słodkie ziemniaki są bogate w takie minerały jak: fosfor, potas, żelazo, wapń czy magnez. Zawierają także witaminę C, E, witaminy z grupy B oraz kawas foliowy.

Jedz na zdrowie

Podobnie jak orzechy, bataty mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz poprawę pamięci. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które występują w batatach o fioletowym miąższu. Słodkie ziemniaki są również bogatym źródłem karotenoidów i karotenów, w tym luteiny. Najwyższa zawartość tej substancji, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, znajduje się w odmianie z żółtym miąższem.

W słodkich ziemniakach występuje także duża zawartość witaminy A w postaci beta-karotenu. Substancja ta korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, poprawia wygląd i kondycję skóry oraz wzmacnia odporność.

Zastosowanie w kuchni

Słodkie ziemniaki można wykorzystywać w sztuce kulinarnej niemalże w ten sam sposób co ziemniaki tradycyjne. Doskonale smakują w postaci pieczonej, gotowanej czy grillowanej. Są one również zdrowym odpowiednikiem chipsów. Ze względu na swój słodki smak i konsystencję, świetnie sprawdzają się jako główny składnik ciast i deserów, a także zup czy past. Co ciekawe, w krajach azjatyckich popularne jest wykorzystywanie nie tylko bulw, ale także liści.

 

Jak pokazują powyższe przykłady, bataty to nie tylko smaczny składnik lub dodatek do licznych potraw, ale także produkt o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Warto zatem, aby zaczęły częściej gościć w naszym menu oraz zastępowały niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski.

 

Newseria Biznes / Take a Fruit


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę