aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Borówka i malina najpopularniejszymi superowocami listopada

29 listopada 2021
Borówka i malina najpopularniejszymi superowocami listopada

Kantar monitoruje konsumpcję wszystkich najpopularniejszych gatunków owoców i warzyw. Najpopularniejszymi owocami jagodowymi listopada są borówka i malina. Najpopularniejszymi owocami listopada są jabłka, gruszki i śliwki. Najpopularniejszymi warzywami w październiku były pomidory, cebula i ogórki. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” - oddający jakość diety Polaków - przyjął w listopadzie wartość 45,1 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostatecznie mały udział warzyw i owoców w diecie statystycznego Polaka.

polska smakuje_pasek (1).jpg

Badanie zrealizowano w dniach 12-17 listopada 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1009 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
 
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania ok. 20 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Konsumpcja superowoców

Konsumpcja owoców
 
Najpopularniejszym owocem w listopadzie były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (90%). Jabłka jedzone są najczęściej. 10% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu.
 
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 51% badanych. Spożycie gruszek jest wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.).
Ponad jedna trzecia (37%) Polaków na początku listopada jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 4. p.p.).

Konsumpcja warzyw
 
Najpopularniejszym warzywem w listopadzie były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 93% Polaków.
Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się cebula i ogórki, które jadło odpowiednio 90% oraz 86% badanych.
 
Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

Spożywanie owoców i warzyw podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 62% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 52% Polaków, natomiast na przekąskę 48%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (40%).
 
Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 46% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.
 
Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (17%).
 
Najrzadziej (25%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Wczoraj na talerzu

Jedynie 17% Polaków odżywiało się w listopadzie zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

Mniej niż jedna trzecia (30%) badanych odżywiała się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.
 
53% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 17% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w listopadzie wartość 45,5 pkt., czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka.
 
W porównaniu do października wskaźnik ten zmalał o 1,4 pkt.
Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).



„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja."

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg

 

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę