Adama_1-15.08.2020
Bayer_dekalb_lipiec_2020

Brytyjczycy zwiększają produkcję jaj „eko”

23 czerwca 2020
Brytyjczycy zwiększają produkcję jaj „eko”

W 2019 roku w Wielkiej Brytanii pogłowie kur w produkcji ekologicznej jaj zwiększyło się znacząco, bo aż o 12 proc. r/r. Liczba stanowisk dla kur na fermach ekologicznych wyniosła w 2019 roku 1 584 340 w porównaniu z 1 412 800 stanowisk w roku 2018.

Produkcja ta ma 3,8 proc. udział w strukturze chowu kur w Wielkiej Brytanii. Najpopularniejszy pozostaje wolny wybieg, którego udział w rynku jest już bliski 60 proc.

Brytyjczycy dalsze zmiany systemowe oparli także na inwestycjach w chów ściółkowy. Przy czym, należy pamiętać, że Brytyjczycy tworzą chów ściółkowy na swój własny sposób, o innych standardach  niż ma to miejsce w krajach UE.

Odwrotnie dzieje się natomiast w chowie brojlerów „eko”. W tym przypadku pogłowie spadło z 1,88 mln w  2018 roku do 1,76 mln w roku 2019. Wartość ta stanowi 1,5 proc. całkowitej liczby brojlerów.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych popierając wniosek Małopolskiej Izby Rolnicz...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina, że do obrotu i stosowania w Pol...

23 lipca w Warszawie odbyła się gala, podczas której rozdano 37 statuetek Złoteg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę