Bunge świętuje 20 lat łączenia rolników z konsumentami w Polsce

22 października 2022
Bunge świętuje 20 lat łączenia rolników z konsumentami w Polsce

Bunge, największy na świecie przetwórca nasion oleistych, obchodzi w tym miesiącu 20-lecie działalności w Polsce. W ciągu ostatnich dwóch dekad, Bunge zwiększyło skalę swojej działalności w Polsce, przyczyniając się do rozwoju rynku olejów i tłuszczów roślinnych oraz rolnictwa w kraju.
Od momentu wejścia na rynek w Polsce w 2002 roku, poprzez szereg kluczowych inwestycji, Bunge zwiększyło swoje zdolności przetwórcze nasion oleistych o ponad 30% i nadal rozwija swoją pozycję rynkową jako jeden z wiodących graczy w branży olejów i tłuszczów roślinnych.

Ponad 1.000 pracowników Bunge w Polsce tworzy produkty, które znajdują konsumentów w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.

Działalność Bunge w Polsce rozpoczęła się we współpracy z ZT Kruszwica, posiadającym zakład przetwórstwa nasion roślin oleistych w Kruszwicy. Firma kontynuowała długoterminową strategię w kraju, poprzez przejęcia innych producentów olejów i tłuszczów roślinnych. Obecnie firma posiada trzy zakłady przetwórcze w Kruszwicy, Brzegu i Karczewie, w których produkowane są takie marki jak Olej Kujawski, Smakowita, Słynne MR i Optima, stanowiące część portfolio produktów cieszących się powodzeniem w Polsce.

W 2011 roku firma wykonała kolejny krok w kierunku wzmocnienia swojej działalności w zakresie dystrybucji produktów rolnych budującmorski terminal portowy w Świnoujściu, który wzmacnia połaczenia logistyczne poprzez transport morski i przyczynia się do dalszego rozwoju handlu rolnego w kraju.

„Jesteśmy dumni z tego, że możemy świętować 20 lat obecności w Polsce, kluczowym kraju w globalnej strategii firmy dotyczącej nasion oleistych, i podekscytowani, że możemy być częścią tej rozwojowej podróży. Szanujemy dorobek tych, którzy byli przed nami, naszych pracowników i ich zaangażowanie w Bunge, jak również wieloletnią współpracę z ponad 10.000 rolników i partnerów biznesowych, którzy pomagają nam odnosić sukcesy. Nadal koncentrujemy się na dostarczaniu naszym klientom innowacyjnych, wysokiej jakości produktów oraz na dążeniu do zrównoważonego rozwoju w całym naszym łańcuchu wartości, aby pozytywnie wpływać na naszą planetę i społeczności, w których działamy” – powiedział Tomasz Wika, Country Lead Bunge w Polsce.

W ramach systemu produkcyjnego Bunge, firma kontynuuje inwestycje w efektywność operacyjną, bezpieczeństwo i standardy środowiskowe w swoich zakładach.

W 2021 roku firma została wyróżniona przez Forbes rankingiem „Liderzy Klimatyczni, Polska 2021”, a zakład w Brzegu został wyróżniony jako „Most Improved Facility 2021” spośród 52 globalnych lokalizacji Bunge zajmujących się przetwórstwem nasion oleistych na całym świecie. W ciągu tych 20 lat firma rozbudowała również swoje linie produkcyjne i sprzyjała innowacjom, wprowadzając ponad sto nowości produktowych. Wzmocniła również swoje zaangażowanie w utrzymanie odpowiedzialnych łańcuchów dostaw, realizując programy mające na celu zaangażowanie rolników i wspieranie bioróżnorodności, takie jak „Grunt to równowaga”, czy „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” program edukacyjny rozpoczęty 12 lat temu przez flagową markę Kujawski.
Dowiedz się więcej o Bunge w Polsce, naszych produktach I jakości żywności, bezpieczeństwie i zrównoważownym rozwoju na www.bunge.pl

 

 

***
O Bunge
W Bunge (NYSE: BG) naszym celem jest łączenie rolników z konsumentami, aby dostarczać światu niezbędną żywność, paszę i paliwo. Mając ponad dwa wieki doświadczenia, niezrównaną globalną skalę i głęboko zakorzenione relacje, pracujemy nad zapewnieniem wysokiej jakości żywności, funkcjonowaniem w modelu zrównoważonego rozwoju w miejscu, w którym działamy, wzmocnieniem globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i wspieraniem rozwoju społeczności. Jako światowy lider w przetwórstwie nasion oleistych oraz wiodący producent i dostawca olejów i tłuszczów roślinnych, doceniamy nasze partnerstwo z rolnikami w celu poprawy wydajności i efektywności środowiskowej rolnictwa w naszych łańcuchach wartości oraz dostarczania wysokiej jakości produktów z miejsc, gdzie są uprawiane, tam, gdzie są konsumowane. Jednocześnie współpracujemy z naszymi klientami, aby tworzyć i na nowo kreować przyszłość żywności, opracowując dostosowane i innowacyjne rozwiązania, aby sprostać zmieniającym się potrzebom i trendom żywieniowym w każdej części świata. Nasza firma ma siedzibę w St. Louis w stanie Missouri i zatrudnia ponad 23 000 oddanych pracowników w około 300 zakładach zlokalizowanych w ponad 40 krajach.
Bunge posiada w Polsce dwie olejarnie zlokalizowane w Kruszwicy i Brzegu, zakład produkcji tłuszczów roślinnych w Karczewie oraz terminal portowy w Świnoujściu. Nasze lokalne biura mieszczą się w Warszawie i Kruszwicy. Bunge w Polsce zatrudnia ponad 1 000 osób.


POWIĄZANE

Od początku lutego br. konsumenci mają szansę na zdobycie nagród w kultowej lote...

W dniach 22-23 marca 2023 r. odbędzie się jedno z najważniejszych wydarzeń poświ...

CORE TEAM to forum współpracy liderów i ekspertów organizacji branżowych, doradz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę