biogaz_09_2025

Chiny odejdą od sprzedaży żywego drobiu na targach?

8 lipca 2020
Chiny odejdą od sprzedaży żywego drobiu na targach?

Ostatnio coraz głośniej mówi się o zapowiedziach chińskich władz dotyczących stopniowego ograniczania sprzedaży i uboju żywego drobiu na hurtowych rynkach żywności oraz mniejszych rynkach świeżej żywności.

Przypomnijmy, że zakażenia koronawirusem w Chinach pod koniec 2019 roku powiązane były z żywymi zwierzętami sprzedawanymi na tego typu rynkach. Obecne deklaracje Chin pojawiły się po zaostrzeniu kontroli na hurtowych rynkach żywności i wprowadzeniu zakazu sprzedaży i konsumpcji dzikiej fauny i flory po wybuchu ostatnich przypadków COVID – 19 w Pekinie, które wiązano z największym rynkiem hurtowym produktów rolnych.

Chińczycy rekomendują, aby w przyszłości ubój drobiu odbywał się w miejscach o określonych warunkach, a nie targach z żywymi zwierzętami. W Chinach powszechnym zjawiskiem jest ubój i sprzedaż drobiu na targowiskach (kupujący mogą także zdecydować o uboju drobiu w domu).

Chińczycy uważają, że takie pozyskiwanie produktów rolnych pozwala na maksymalne utrzymanie ich świeżości. W całym kraju jest ponad 4100 rynków hurtowych żywności. Szacuje się, że ponad 70 proc. mięsa, drobiu, owoców morza i pozostałej świeżej żywności jest tym właśnie kanałem wprowadzana na rynek.

Co ciekawe, zapowiedzi chińskich władz spotkały się z pozytywnym odbiorem ze strony organizacji praw zwierząt.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

1 lipca 2025 r. | Waszyngton, D.C. Stany Zjednoczone uzyskały dostęp do nowego a...

Zwiększa się zapotrzebowanie na systemy optymalizujące czas pakowania żywności. ...

Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę