GUS_230920_750x100_stat

Chiny:nowe procedury w odniesieniu do importu mrożonej żywności.

15 września 2020
Chiny:nowe procedury w odniesieniu do importu mrożonej żywności.

Jeśli w przesyłkach mrożonych towarów trafiających na rynek chiński zostanie potwierdzono obecność koronawirusa to wtedy Pekin zablokuje tymczasowo import z danego przedsiębiorstwa – informuje agencja Reuters.

Okres zawieszenia ma trwać tydzień w sytuacji gdy wynik pozytywny zostanie stwierdzony po raz pierwszy lub po raz drugi. Jeśli zdarzy się to więcej niż dwa razy, to wówczas wstrzymany zostanie import z firmy eksportującej na okres czterech tygodni. Restrykcje będą automatycznie anulowane po upływie okresu trwania zakazu. Nowa polityka obowiązuje od 11 września.

Przypomnijmy, że Chiny od czerwca prowadzą zintensyfikowane kontrole żywności w portach w kierunku koronawirusa i wprowadzają ograniczenia eksportowe dla zakładów mięsnych z całego świata mających problemy z COVID – 19, choć nie ma naukowych dowodów na to, że wirus transmitowany jest przez żywność.

źródło: KIDIP-Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Komitet ds. Instrumentów Ochrony Handlu UE niedługo zbada wniosek Komisji dotycz...

16 października br. obchodziliśmy 41. Światowy Dzień Żywności. Ustanowione w 197...

Minister Grzegorz Puda wręczył w czwartek akty powołania: Annie Gembickiej na st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę