Adama_poleposition_15.03_30.04

Chiny:nowe procedury w odniesieniu do importu mrożonej żywności.

15 września 2020
Chiny:nowe procedury w odniesieniu do importu mrożonej żywności.

Jeśli w przesyłkach mrożonych towarów trafiających na rynek chiński zostanie potwierdzono obecność koronawirusa to wtedy Pekin zablokuje tymczasowo import z danego przedsiębiorstwa – informuje agencja Reuters.

Okres zawieszenia ma trwać tydzień w sytuacji gdy wynik pozytywny zostanie stwierdzony po raz pierwszy lub po raz drugi. Jeśli zdarzy się to więcej niż dwa razy, to wówczas wstrzymany zostanie import z firmy eksportującej na okres czterech tygodni. Restrykcje będą automatycznie anulowane po upływie okresu trwania zakazu. Nowa polityka obowiązuje od 11 września.

Przypomnijmy, że Chiny od czerwca prowadzą zintensyfikowane kontrole żywności w portach w kierunku koronawirusa i wprowadzają ograniczenia eksportowe dla zakładów mięsnych z całego świata mających problemy z COVID – 19, choć nie ma naukowych dowodów na to, że wirus transmitowany jest przez żywność.

źródło: KIDIP-Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

15 kwietnia Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmo...

W związku z wnioskiem zgłoszonym na VII Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych...

Fundacja Edukacyjna Przedsiębiorczości ogłosiła XX edycję Programu Stypendiów Po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę