Adama_artemisgoltix_15.02-30.03
Adama_poleposition_15.03_30.04

COVID – 19: Chiny vs reszta świata

29 stycznia 2021
COVID – 19: Chiny vs reszta świata

Do tej pory chińskie władze „walczyły” z rzekomym nośnikiem koronawirusa za jaki uważały importową żywność: zintensyfikowane badania laboratoryjne, certyfikaty, restrykcje handlowe. Szczególnie działania te wymierzono w USA, Brazylię czy Europę, w których to rejonach świata zakażenia COVID – 19 pojawiały się w zakładach mięsnych.

Nowy rok zmienia sytuację na froncie. Pekin zgłosił pierwsze przypadki COVID – 19 u pracowników zakładu mięsnego w północno – wschodnim mieście Harbin, należącego do tajlandzkiej firmy Charoen Pokphand. CP jest jednym z największych producentów drobiu w skali globalnej oraz kluczowym przetwórcą kurczaków na rynku chińskim.

Chiny w 2020 roku wielokrotnie wskazywały, że importowana żywność, w tym mięso, są źródłem koronawirusa budząc obawy lokalnej społeczności i wyciągając konsekwencje ekonomiczne wobec dostawców zagranicznych. Obecnie to sytuacja w Chinach zaczęła wzbudzać niepokój chińskich konsumentów.

Pojawiły się nawet doniesienia, że podobno w supermarketach wycofywano ze sprzedaży mięso kurcząt pochodzących od CP. Urzędnicy miejscy poinformowali, że próbki  pobrane z rzeźni, chłodni i opakowania produktu podczas kontroli również wykazały obecność wirusa.

 

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Zapraszamy na e-konferencję, która odbędzie się 12 kwietnia 2021 r. i poświęcona...

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę