Advertisement Targi_china_210519-750

Cukier tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach

16 kwietnia 2018
Cukier tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach

Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 wynosząca ok. 2,3 mln t - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w comiesięcznym raporcie.

Średnia cena detaliczna cukru w lutym br. wyniosła 2,28 zł/kg i była o 3,8 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 28,3 proc. niższa niż w lutym 2017 r.

W marcu, za cukier w sieciach handlowych płaciliśmy od 1,35 do 2,99 zł/kg (średnio 1,96 zł/kg).

Natomiast średnia cena detaliczna cukru w 2017 r. ukształtowała się na poziomie 3,04 zł/kg i była o ok. 6 proc. wyższa niż przed rokiem, a zdecydowały o tym wysokie ceny w pierwszej połowie roku.

Ceny zbytu cukru w workach w lutym 2018 r. spadły o 1,2 proc. do 1,66 zł/kg i były o 35,6 proc. niższe niż przed rokiem. Staniał także cukier paczkowany, w stosunku do stycznia br. - o 2,5 proc. do 1,58 zł/kg, a w odniesieniu do cen z przed roku - o 42 proc.

Spadek cen cukru jest wynikiem m.in. zniesienia limitów jego produkcji w Unii Europejskiej, a także spadku notowań tego surowca na światowych giełdach.

Jak dotąd nie przełożyło się to na kondycję branży, gdyż wyniki finansowe za ubiegły rok były tylko nieznacznie gorsze niż w 2016.

W 2017 r. przychody ze sprzedaży polskiego przemysłu cukrowniczego wzrosły o 1,7 proc. do 5,7 mld zł, ale zysk netto zmniejszył się o 9,6 proc. do 863,3 mln zł. Wskaźnik rentowności brutto wyniósł 18,8 proc. przychodów netto, a rentowności netto trochę ponad 15 proc. Są to wyniki nieco gorsze niż w 2016 r., ale znacznie lepsze niż w innych gałęziach przemysłu spożywczego, gdzie rentowność średnio wynosi 4-5 proc.

Według wstępnych szacunków w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniesie podobnie jak przed rokiem ok. 230 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom ok. 15,3 mln t i umożliwią produkcję ok. 2,3 mln t cukru. Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym (1,72 mln t) i konieczny będzie duży eksport - zaznacza Piotr Szajner z IERiGŻ.

 

Anna Wysoczańska, Dorota Skrobisz (PAP)


POWIĄZANE

Niebawem może się okazać, że polscy eksporterzy jaj konsumpcyjnych będą musieli ...

UE przyjmuje nowe przepisy dotyczące wprowadzania środków nawożących do obrotu n...

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski wspólnie z prezesem Kr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę