aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czy grypa ptaków dotrze do Brazylii?

16 grudnia 2022
Czy grypa ptaków dotrze do Brazylii?

Brazylijskie drobiarstwo dzięki tanim paszom, dużej podaży siły roboczej oraz dzięki inwestycjom w sektor jest największą światową potęgą eksportową w drobiarstwie. Istotną przewagą Brazylii jest też to, że w kraju tym nigdy nie występowała na większą skalę (ani jakąkolwiek skalę) grypa ptaków.

Teraz jednak Brazylijczycy obawiają się, że grypa ptaków może dotrzeć także do ich kraju. Swój strach przed HPAI brazylijscy producenci opierają na przypadkach wykrycia wirusa w innych krajach Ameryki Południowej. U dzikiego ptactwa w Chile, Kolumbii, Ekwadorze, Peru oraz Wenezueli potwierdzono obecność wirusa grypy ptaków, a w niektórych z tych krajów pojawiły się także doniesienia o ogniskach u drobiu domowego. W związku z sytuacją w innych krajach Ameryki Południowej brazylijskie stowarzyszenia drobiarskie biją na alarm i zalecają stosowanie bioasekuracji.

W opinii analityków KIPDiP, ewentualny wybuch epizoocji HPAI w Brazylii byłby tak wielkim szokiem dla światowego drobiarstwa, że trudno go porównać z czymkolwiek innym. W krótkim terminie ceny żywca oraz ceny mięsa drobiowego poszybowałby w górę niemal natychmiast. Popyt na import z takich krajów jak Polska wzrósłby gwałtownie, co z pewnością przełożyłoby się na zyski hodowców i zakładów drobiarskich. W dłuższym terminie świat musiałby z pewnością przedefiniować podejście do HPAI i prawdopodobnie zaprzestać praktyk zamykania granic przed importem z państw z epizoocją grypy ptaków.

Ceny mięsa kurcząt w USA mają spadać

Mimo grypy ptaków ceny mięsa drobiowego, szczególnie kurcząt rzeźnych mają w Stanach Zjednoczonych – według tamtejszych analityków rynku - spadać. Pierwsze oznaki tego spadku pojawiły się w październiku, kiedy ceny surowego mięsa drobiowego obniżyły się o 1,3 procent w stosunku do września. Przewidywania dotyczące spadków opierają się na prognozach zwiększonej produkcji żywca, która będzie odpowiedzą na wcześniejsze wzrosty cen oraz na zapotrzebowanie konsumentów, którzy wybierają częściej mięso drobiowe niż wołowinę i mięso wieprzowe jako relatywnie droższe.

źródło; KIPDiP


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę