aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Czy „roślinne jaja” przyjmą się w Afryce?

8 września 2021
Czy „roślinne jaja” przyjmą się w Afryce?

Amerykański start-up Eat Just chce zaistnieć z roślinnymi zamiennikami produktów pochodzenia zwierzęcego na kontynencie afrykańskim. Firma nawiązała współpracę z dystrybutorem żywności roślinnej Infinite Foods w RPA. Dzięki partnerstwu obu firm produkty Just Egg zostaną wprowadzone do sprzedaży detalicznej i gastronomii na południowoafrykańskim rynku.

Asortyment na bazie fasoli mung pojawi się na półkach południowoafrykańskiego detalisty Wellness Warehouse w całym kraju, a także w kanale out-of-home w Kapsztadzie, Johannesburgu i Durbanie. W marcu tego roku w ramach rundy finansowania  Eat Just ogłosił pozyskanie nowego kapitału w wysokości 200 milionów dolarów. Producent roślinnych zamienników jaj i „czystego mięsa” planuje nową pulę środków finansowych przeznaczyć na zwiększenie wydajności i ekspansję na nowych rynkach.

Amerykański producent do tej pory podjął już szereg działań strategicznych, aby zaistnieć poza USA. Z ostatnich ciekawych kroków poczynionych przez Eat Just było wejście na rynek Korei Południowej. Jak dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie próbują wykorzystać problemy Koreańczyków z niedoborem jaj z powodu grypy ptaków i uzupełnić podaż na azjatyckim rynku właśnie wegańskimi zamiennikami jaj z fasoli mung. Ekspansja w Korei jest możliwa dzięki umowie o partnerstwie strategicznym z SPC Samlip – wiodącą firmą spożywczą w Korei Południowej. Korea Południowa to nie jedyny kraj azjatycki, który stał się celem dla Eat Just. Amerykanie mogą się pochwalić obecnością swoich produktów w Kanadzie, Hongkongu, Singapurze czy w Chinach. Od dłuższego czasu zapowiadane jest również wejście na rynek europejski.

Działalność Eat Just to nie tylko roślinne zamienniki jaj, ale również innowacyjny segment produkcji tak zwanego „czystego mięsa”, czyli wytwarzanego  w laboratorium prawdziwego  mięsa bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Pod koniec 2020 roku firma Eat Just uzyskała zgodę Singapuru na sprzedaż mięsa z kurczaka wyhodowanego w laboratorium. Singapur jest pierwszym krajem na świecie, który wydał zezwolenie regulacyjne na oficjalną sprzedaż  „czystego mięsa”.

Założona w 2011 roku firma Eat Just z siedzibą w San Francisco to innowacyjne przedsiębiorstwo będące liderem w dziedzinie technologii żywności. Jest najbardziej znana z substytutu jajek na bazie fasoli mung o nazwie „JUST Egg”, który cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych. Produkt Eat Just jest już dostępny w ponad 20 tysiącach punktów sprzedaży detalicznej i ponad tysiącu punktów gastronomicznych w  skali globalnej. Przedstawiciele kalifornijskiej ogłosili, że są najszybciej rozwijającą się marką jaj roślinnych w Stanach Zjednoczonych.

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę