Dieta w czasie COVID-19 i nowalijki - prezentacja online wyników „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”

28 maja 2020
Dieta w czasie COVID-19 i nowalijki - prezentacja online wyników „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”
Zmiany w diecie Polaków w czasie pandemii oraz percepcje nowalijek, jak w soczewce, odbijają żywieniowe trendy. Czy epidemia dała jakiś nowy impuls? Na ile to wydarzenie zmieniło naszą dietę? Z czego wynikają zmiany w zakupach w czasie epidemii? Na ile decydowała dostępność produktów?
 
Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Dowiemy się jaki procent Polaków spełniło ten warunek w maju? Poznamy majową wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Przypomnijmy, w kwietniu aż 17% odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale.

Wiosna to nowalijki. Dynamicznie rośnie konsumpcja sałaty, szczypiorku i rzodkiewki. W majowej fali monitoringu poznamy również wielkość deklaracji konsumpcji cukinii, rabarbaru czy szparagów.
 
Zapraszamy!
 
Prezentacja odbędzie się pod linkiem: https://transmisje.videopr.pl/kantar 

Agenda:

  • Zakupy spożywcze i zmiany diety w czasie COVID-19
  • Warzywa i owoce w czasie epidemii
  • Nowalijki – skojarzenia, zalety i wady, kupowanie i sposoby ich podawania
  • Komentarze ekspertów KANTAR oraz KZGPOiW.
  • Gość specjalny: prof. Ewa Stachowska - specjalista z dziedziny żywienia człowieka, zaburzeń mikrobioty jelitowej i nutrigenetyki. Kieruje Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego
  • Prezentacja wyników badań konsumpcji warzyw i owoców w maju 2020 roku.
  • Prezentacja Wskaźników „Wczoraj na talerzu” i Różnorodności Konsumpcji.
Wyniki na żywo skomentują dla Państwa przedstawiciele producentów warzyw, owoców i przetworów najczęściej spożywanych przez Polaków w maju. 
  • Urszula Krassowska – Dyrektor Public Division, Kantar Polska
  • Agata Zadrożna - ekspert Kantar Polska 
  • dr Paweł Krawiec - jagodowy sadownik (produkuje maliny, borówki, aronię, truskawki), przetwórca, promotor, doradca, szkoleniowiec, przez wiele lat pracownik naukowy Katedry Sadownictwa i Szkółkarstwa Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Kajobrazu Uniwersytetu, obecnie właściciel firmy badawczo-wdrożeniowej Horti Team

Ekspertów obowiązują zasady bezpieczeństwa sanitarnego.

 
Nagranie całej konferencji będzie dostępne na kanale: Czas na polskie! 
Zaprasza Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw i Kantar.

#NBKWiO #WczorajnaTalerzu #KANTAR #KZGPWiO #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

pasek_04.jpg
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

W dniu 15 lipca 2020 r. upływa termin składania w Krajowym Ośrodku Wsparcia Roln...

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu przystępuje do ...

Zakup paneli fotowoltaicznych wydatek nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Tak...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę