Producent Cukru Królewskiego już po raz drugi uzyskał najwyższy poziom certyfikatu REDcert2, będącego złotym odpowiednikiem Farm Sustainability Assessment (FSA). Stanowi to potwierdzenie, że Südzucker Polska S.A. przetwarza, a współpracujący z koncernem plantatorzy uprawiają buraki cukrowe zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Südzucker Polska S.A. w ubiegłym roku został pierwszym przedsiębiorstwem w Polsce, któremu przyznano certyfikat REDcert2 na poziomie wydajności „Gold”. Producent oraz współpracujący z nim lokalni rolnicy właśnie powtórzyli swój zeszłoroczny sukces, potwierdzając tym samym, że stosują praktyki zgodne z najwyższymi kryteriami Sustainable Agriculture Initiative, czyli Inicjatywy na Rzecz Zrównoważonego Rolnictwa. Klienci mogą mieć zatem pewność, że cukier z buraków cukrowych dostępny pod marką Cukier Królewski i będący składnikiem wielu popularnych artykułów spożywczych, powstaje z surowca pochodzącego z gospodarstw działających z zasadami poszanowania środowiska naturalnego.
O krokach podejmowanych przez Südzucker Polska S.A. na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz ich wpływie na jakość produktu opowiedzieli więcej Zbigniew Izdebski, Dyrektor ds. Agrotechniki oraz Bartosz Formella, Dyrektor ds. Zarządzania Jakością.
- Ponowne uzyskanie najwyższego poziomu certyfikatu REDcert2 świadczy o wyjątkowej dbałości firmy o bezpieczny dla planety proces produkcji, na każdym jego etapie. W Südzucker Polska S.A. zależy nam, aby robić to już od momentu uprawy surowca, tak aby nasi plantatorzy uzyskiwali produkty rolne najwyższej jakości. Rolnicy otrzymują od nas również wsparcie merytoryczne z zakresu zrównoważonych metod rolniczych. Ich gospodarstwa regularnie poddawane są zewnętrznym audytom. Nieprzerwanie prowadzimy też program „Kwitnące Pola”, w ramach którego dostarczamy lokalnym rolnikom nasiona mieszanek kwiatowych do wysiania na obrzeżach pól, a tym samym wspólnie wspieramy bioróżnorodność. To szereg działań, które w efekcie prowadzą do uzyskania dobrej jakości surowca, wyprodukowanego w duchu sustainability – mówi Zbigniew Izdebski.
– Dbamy również o niwelowanie negatywnych skutków cyklu przetwórczego, m.in. w pełni wykorzystując otrzymane produkty uboczne - melasę, wysłodki czy wapno defekosaturacyjne. Redukujemy też hałas zakładów produkcyjnych i minimalizujemy eksploatację zasobów wodnych. Z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć, że naszym klientom dostarczamy wysokiej jakości cukier z buraków cukrowych, powstający w wyniku zrównoważonej produkcji – dodaje Bartosz Formella.
***
Cukier Królewski to marka z kilkudziesięcioletnią tradycją. Jej produkty powstają w 4 cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin i Świdnica na bazie polskich buraków, od lokalnych rolników. Flagowym produktem firmy jest cukier biały 1 kg, wielokrotnie wyróżniony Złotym Laurem Konsumenta oraz tytułem Lidera Dekady. W ofercie znajdują się także szeroka gama artykułów przeznaczonych do wypieków i dekoracji oraz cukier trzcinowy 1 kg, odznaczony Wyróżnieniem Złotego Paragonu w kategorii produkty sypkie. Produkt dostępny jest też w 3 innych wariantach