aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Producent Cukru Królewskiego wyróżniony „złotym certyfikatem” REDcert2

6 października 2022
Producent Cukru Królewskiego wyróżniony „złotym certyfikatem” REDcert2

Producent Cukru Królewskiego już po raz drugi uzyskał najwyższy poziom certyfikatu REDcert2, będącego złotym odpowiednikiem Farm Sustainability Assessment (FSA). Stanowi to potwierdzenie, że Südzucker Polska S.A. przetwarza, a współpracujący z koncernem plantatorzy uprawiają buraki cukrowe zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Südzucker Polska S.A. w ubiegłym roku został pierwszym przedsiębiorstwem w Polsce, któremu przyznano certyfikat REDcert2 na poziomie wydajności „Gold”. Producent oraz współpracujący z nim lokalni rolnicy właśnie powtórzyli swój zeszłoroczny sukces, potwierdzając tym samym, że stosują praktyki zgodne z najwyższymi kryteriami Sustainable Agriculture Initiative, czyli Inicjatywy na Rzecz Zrównoważonego Rolnictwa. Klienci mogą mieć zatem pewność, że cukier z buraków cukrowych dostępny pod marką Cukier Królewski i będący składnikiem wielu popularnych artykułów spożywczych, powstaje z surowca pochodzącego z gospodarstw działających z zasadami poszanowania środowiska naturalnego.

O krokach podejmowanych przez Südzucker Polska S.A. na rzecz zrównoważonego rozwoju oraz ich wpływie na jakość produktu opowiedzieli więcej Zbigniew Izdebski, Dyrektor ds. Agrotechniki oraz Bartosz Formella, Dyrektor ds. Zarządzania Jakością.

- Ponowne uzyskanie najwyższego poziomu certyfikatu REDcert2 świadczy o wyjątkowej dbałości firmy o bezpieczny dla planety proces produkcji, na każdym jego etapie. W Südzucker Polska S.A. zależy nam, aby robić to już od momentu uprawy surowca, tak aby nasi plantatorzy uzyskiwali produkty rolne najwyższej jakości. Rolnicy otrzymują od nas również wsparcie merytoryczne z zakresu zrównoważonych metod rolniczych. Ich gospodarstwa regularnie poddawane są zewnętrznym audytom. Nieprzerwanie prowadzimy też program „Kwitnące Pola”, w ramach którego dostarczamy lokalnym rolnikom nasiona mieszanek kwiatowych do wysiania na obrzeżach pól, a tym samym wspólnie wspieramy bioróżnorodność. To szereg działań, które w efekcie prowadzą do uzyskania dobrej jakości surowca, wyprodukowanego w duchu sustainability – mówi Zbigniew Izdebski.

Dbamy również o niwelowanie negatywnych skutków cyklu przetwórczego, m.in. w pełni wykorzystując otrzymane produkty uboczne - melasę, wysłodki czy wapno defekosaturacyjne. Redukujemy też hałas zakładów produkcyjnych i minimalizujemy eksploatację zasobów wodnych. Z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć, że naszym klientom dostarczamy wysokiej jakości cukier z buraków cukrowych, powstający w wyniku zrównoważonej produkcji – dodaje Bartosz Formella.

 

***
Cukier Królewski to marka z kilkudziesięcioletnią tradycją. Jej produkty powstają w 4 cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin i Świdnica na bazie polskich buraków, od lokalnych rolników. Flagowym produktem firmy jest cukier biały 1 kg, wielokrotnie wyróżniony Złotym Laurem Konsumenta oraz tytułem Lidera Dekady. W ofercie znajdują się także szeroka gama artykułów przeznaczonych do wypieków i dekoracji oraz cukier trzcinowy 1 kg, odznaczony Wyróżnieniem Złotego Paragonu w kategorii produkty sypkie. Produkt dostępny jest też w 3 innych wariantach


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę