Ekologiczni producenci nie chcą być w 100 proc. ekologiczni

4 października 2017
Ekologiczni producenci nie chcą być w 100 proc. ekologiczni

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody chowu.

Chodzi o przedłużenie możliwości wykorzystywania  w paszach surowców białkowych, które – zgodnie z przepisami UE – nie pochodzą z ekologicznych upraw. W tej chwili w paszach można stosować do pięciu procent takich składników.

Jeśli Komisja Europejska nie przychyli się do prośby producentów od początku przyszłego roku pasze będą musiały być w stu procentach ekologiczne. Składające prośbę do Komisji organizacje producentów ekologicznych twierdzą, że bez przedłużenia zgody na nieekologiczne pasze pogorszy się zdrowotność i dobrostan stad.

Eksperci branżowi jako podstawowy powód zabiegów producentów ekologicznego mięsa i jaj widzą jednak względy kosztowe i próbę obrony sektora przed koniecznością istotnego podwyższenia cen.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Do połowy marca do Sejmu powinien trafić projekt specustawy ws. budowy płotu wzd...

Anwil z grupy PKN Orlen przystąpił do International Fertilizer Association (IFA)...

Podczas Targów FERMA w Łodzi swoją działalność oficjalnie zainaugurowała Polska ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę