Agrolok_280518

Ekologiczni producenci nie chcą być w 100 proc. ekologiczni

4 października 2017
Ekologiczni producenci nie chcą być w 100 proc. ekologiczni

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody chowu.

Chodzi o przedłużenie możliwości wykorzystywania  w paszach surowców białkowych, które – zgodnie z przepisami UE – nie pochodzą z ekologicznych upraw. W tej chwili w paszach można stosować do pięciu procent takich składników.

Jeśli Komisja Europejska nie przychyli się do prośby producentów od początku przyszłego roku pasze będą musiały być w stu procentach ekologiczne. Składające prośbę do Komisji organizacje producentów ekologicznych twierdzą, że bez przedłużenia zgody na nieekologiczne pasze pogorszy się zdrowotność i dobrostan stad.

Eksperci branżowi jako podstawowy powód zabiegów producentów ekologicznego mięsa i jaj widzą jednak względy kosztowe i próbę obrony sektora przed koniecznością istotnego podwyższenia cen.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Ministerstwo Środowiska, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej...

Trzy Koła Gospodyń Wiejskich z Podlasia zakwalifikowały się do projektu kulinarn...

PAIH zorganizowała zbiórkę pieniędzy na samochód dla podopiecznych ośrodka szkol...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę