aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Firmy zbożowe celują w alternatywy dla produktów pszennych

15 września 2022
Firmy zbożowe celują w alternatywy dla produktów pszennych

Polscy producenci zbóż coraz śmielej wchodzą na rynek z alternatywami dla pszenicy. Nie tylko dlatego, że Polacy są dziś najbardziej w historii otwarci na bezglutenowe nowości.

Co czwarty Polak nie je glutenu?

-Częstość występowania celiakii w ogólnej populacji w Europie Zachodniej i USA sięga 0,3% - pisał w 2001 roku na łamach Medycyny Praktycznej prof. dr hab. n. med. Kamil Hozyasz z Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. 20 lat później PAP podaje za dr hab. Piotr Dziechciarzem z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, że już od 13 do 25% osób przestrzega diety bezglutenowej. To tłumaczy zawrotną karierę produktów bezglutenowych w Polsce. Kiedyś dostępne nielicznie, i co tu ukrywać: mało smaczne. Dziś zaskakują różnorodnością i możliwościami, jakie oferują.

Nowe, choć znane od wieków

Popularność diety bezglutenowej zainspirowała nową linię produktów polskiej firmy Soligrano: mąkę ryżową, amarantusową, z quinoa i jaglaną. Wszystkie są stosowane w kuchni od wieków, choć na współczesnych półkach polskich sklepów to nowość. To kolejne w ofercie firmy mąki BIO obok znanych wcześniej: żytniej, gryczanej czy orkiszowej. Nowe zostały dodatkowo odznaczone certyfikatem Przekreślonego Kłosa, wydanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Stosuje się go dla produktów, które nie zawierają glutenu. - Alternatywy dla „zwykłej” mąki mogą być zarówno podstawą, jak i urozmaiceniem diety - mówi Agnieszka Wasiak, Dyrektor Sprzedaży w Soligrano. - Współczesna dieta jest w coraz większym stopniu oparta na białej, wysokoprzetworzonej mące. Paradoksalnie historyczna była bardziej różnorodna i warto do tego wrócić - zwraca uwagę, dodając, że to może mieć również znaczenie dla środowiska. Monouprawy degradują glebę, a różnorodne zboża dają w większym stopniu zabezpieczenie na czas klęsk żywiołowych czy nieurodzaju.

Decyzja o przejściu długiego procesu certyfikacji produktów bezglutenowych też nie była przypadkowa. Certyfikat potwierdza, że ilość glutenu została ściśle skontrolowana. To ważne dla tych, którzy go unikają z konieczności lub z wyboru.

Kukurydza z vinegretem i solą

Ostatnie działania firmy udowadniają, że da się też produkować smaczne przekąski bez glutenu. W miejsce chipsów proponuje trzy rodzaje Corn Snacków: z vinegretem i solą, papryczką jalapeno, a także o smaku pomidora z ziołami. Wyróżniają się poręcznym opakowaniem i prostym składem: bez GMO czy tłuszczu palmowego. - Konsumenci są dziś bardzo świadomi - zadają producentom pytania o skład w mediach społecznościowych, na targach, a przede wszystkim zwracają na to uwagę podczas zakupów - wyjaśnia Agnieszka Wasiak. - Inwestując w certyfikację i maksymalnie uproszczone składy umożliwiamy im łatwiejszy wybór podczas zakupów.

 


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę