KASZOWE HISTORIE MARIETY MARECKIEJ
Przepisy ekspertki na pyszne i proste w przygotowaniu dania z kaszami
Gryczana czy jęczmienna? Na słodko czy na słono? Na obiad czy na deser? Bez względu na rodzaj, smak i porę, kasza często gości w kuchni Mariety Mareckiej – autorki książek o gotowaniu, prowadzącej autorskie telewizyjne programy kulinarne. Jako ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przedstawia przepisy na dania z kaszami, za którymi stoją osobiste historie
i wspomnienia, dzieli się poradami kulinarnymi oraz zdradza, która kasza jest tą ulubioną.
KASZA Z SERKIEM WIEJSKIM LUB JOGURTEM, TRUSKAWKAMI NA CIEPŁO I OWOCAMI
- Jako dziecko niespecjalnie przepadałam za kaszami. Moja ciocia postanowiła mnie do nich przekonać. Przygotowała nietypowy deser: kaszę jęczmienną perłową, ugotowaną, ale już chłodną, podała z kleksem gęstej śmietany i posypała owocami. Jakież to było dobre! Do dzisiaj pamiętam ten smak. Sama robię ten deser trochę inaczej. Jesienią i zimą najczęściej sięgam po mrożone owoce. Podgrzewam je z odrobiną miodu bądź cukru i polewam takim gorącym sosem ugotowaną kaszę. Dodaję jogurt i posypuję jeszcze świeżymi owocami – mówi Marieta Marecka.
Składniki (2 porcje; czas przygotowania: 15 minut):
Gotujemy kaszę w dużej ilości osolonej wody na sypko, odsączamy na sicie i przelewamy chłodną wodą jak tylko kasza będzie miękka. Truskawki wrzucamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki miodu, cukier wanilinowy i gałązkę rozmarynu. Podgrzewamy na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kaszę przekładamy do miseczki, zalewamy gorącym sosem, nakładamy serek lub jogurt
i dekorujemy świeżymi owocami oraz poszatkowaną miętą. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni i drobniej pokrojonymi orzechami.
Porady:
KASZOTTO Z PĘCZAKU Z GRZYBAMI
- To danie, które bardzo zmieniło podejście mojego syna do kasz. Nie był ich wielkim fanem. Pomyślałam, że zrobię taką kaszę, która naprawdę mu zasmakuje – moją ulubioną, czyli kaszę pęczak. Dorzuciłam dużo grzybów, zebrałam trochę ziół z ogrodu, posypałam wędzonym twarogiem. Bardzo proste danie,
a fantastyczne! Zadziałało. Syn powiedział: „mama, takie kasze możesz gotować” – opowiada ekspertka kulinarna.
Składniki (dla 2 osób; czas przygotowania: ok. 30 minut):
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy jeszcze raz świeżą wodą, tak by zakryła grzyby. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Odsączamy, zachowujemy cenny wywar, a grzybki drobno kroimy. Cebulę dymkę kroimy, wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła. Mieszamy do lekkiego zeszklenia cebulki, dorzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko. W osobnym rondlu rozgrzewamy kolejną, 1 sporą łyżkę masła, wsypujemy suchą, surową kaszę i mieszamy, aż się trochę zeszkli. Dodajemy przesmażone grzyby z dymką, listki tymianku, mieszamy i podlewamy chochlą bulionu. Mieszamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, postępujemy dokładnie jak w przypadku risotto. Dolewamy na zmianę chochlę bulionu i chochlę wywaru spod grzybów. Za każdym razem czekamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kaszę gotujemy w ten sposób, aż będzie ugotowana, ale nie rozgotowana, będzie stawiała lekki opór przy gryzieniu. Na koniec dosypujemy listki oregano, resztę masła mieszamy dokładnie i podajemy posypane pokruszonym, wędzonym twarogiem.
Porady:
ZAPIEKANE PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z MIĘSNYM SOSEM
- Dostałam kiedyś bardzo trudne zadanie. Kilkanaście lat temu podejmowałam gości i jeden z nich nie jadł glutenu. Dla mnie trudne zadanie, bo u mnie gluten w kuchni jest. Pomyślałam: co takiego mam w spiżarni, co mogłoby być smaczne i nie zawierać glutenu? Kasza gryczana - to jest to! Zrobiłam proste placki tylko
z dwóch składników – wody i kaszy. Takie placki można podać na słodko i na słono. Moja wersja jest na słono – z mięsnym sosem. Myślę, że bardzo się zdziwicie, że takie placki można zrobić – mówi Marieta Marecka.
Składniki (4 porcje; czas przygotowania: ok. 1 godz.)
Sos:
Kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień obieramy gruszkę i kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce. Kaszę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i smażymy z niej cienkie placki na rozgrzanym oleju. Jednocześnie w szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojony w paski boczek i krótko podsmażamy, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojoną
w kosteczkę marchew, podsmażamy mieszając, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, wrzucamy mielone mięso. Przesmażamy cały czas mieszając, mięso powinno się delikatnie zarumienić i rozpaść na drobniejsze kawałki. Dolewamy pomidory z puszki lub wrzucamy pokrojone świeże pomidory. Doprawiamy cukrem lub miodem, dodajemy oregano i tymianek i gotujemy całość na małym ogniu, aż część płynu odparuje, szczególnie jeśli używamy świeżych pomidorów. Na koniec, jak sos będzie gęsty, dolewamy śmietankę i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Na każdy z placków kładziemy po 2-3 łyżki sosu i zwijamy. Układamy
w natłuszczonej formie, polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego pieca do 170 stopni C na ok. 20 minut, aż całość się podgrzeje i ser rozpuści. Podajemy posypane natką pietruszki.
Porady:
O ekspertce
Marieta „Maryś” Marecka
Prowadzi autorski program „ABC GOTOWANIA” oraz „365 Obiadów Mariety Mareckiej” na antenie Kuchnia+. Autorka książek. W październiku 2015 ukazała się jej pierwsza książka „ABC gotowania”. W 2016 pojawiła się na rynku część druga, a jesienią 2017 – kolejna, tym razem „ABC gotowania 3”.
Swoją kulinarną przygodę rozpoczęła udziałem w drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w telewizji TVN. Potem zajęła drugie miejsce w programie „Warsztaty smaku Kuchni+ z Tomkiem Jakubiakiem”. Miała tam swój autorski odcinek „Warsztaty Smaku – Wyjadacze”.
Obecnie jest częstym gościem śniadaniowego programu Dzień Dobry TVN. Publikuje felietony i przepisy kulinarne
w magazynach kobiecych oraz na portalach internetowych. Kolekcjonuje publikacje kulinarne. Zakochana w kuchni, przepisach, smakach, swoim mężu, synku, córce oraz w podróżach. W kuchni i w życiu nie znosi monotonii. Dlatego kulinarne warsztaty i spotkania z nią są energetyczne, błyskotliwe, interesujące. Można na nich poznać nie tylko ABC gotowania, ale także zarazić się od niej radością życia, miłością do kuchni i kulinarnych podróży.
Z wykształcenia jest magistrem zarządzania i marketingu, a pracę magisterską pisała o modzie na gotowanie.
Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: Zespół kampanii Smart Media