Jajecznica zrobiona… bez jednego nawet jaja

8 grudnia 2017
Jajecznica zrobiona… bez jednego nawet jaja

Zagrożenia dla branży jaj wyszły już zdecydowanie poza prosty spór „jaja klatkowe czy alternatywne”. Dyskutantów wewnątrz sektora jaj może pogodzić nowa moda na… całkowitą eliminację jakichkolwiek jaj.

Już w zeszłym roku informowaliśmy o produkcie firmy Hampton Creek, którym był bezjajeczny majonez „Just Mayo”. Amerykański start-up poszedł za ciosem i wprowadził na rynek produkt, który pozwala na przyrządzenie jajecznicy bez użycia jaj. „Just Scramble”, bo tak nazywa się produkt pozwalający przyrządzić bezjajeczną jajecznicę jest oparty na szpinaku i grzybach.

Wynalazek Hampton Creek ma tę przewagę nad podobnymi już obecnymi na rynku produktami, że imitując smak, zapach oraz strukturę prawdziwej jajecznicy jest zrobiony wyłącznie ze składników roślinnych. Do tej pory można było zamówić w niektórych amerykańskich restauracjach bezjajową jajecznicę, ale na bazie, np.: owczego sera. „Just Scramble” miało już swoją premierę w USA oraz Azji.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Aktualne zamieszanie na europejskim rynku jaj skłania do spojrzenia na rosnący i...

Od II poł. września br. obserwowany jest spadek cen produktów mlecznych na świec...

Przed Sądem Okręgowym w Olsztynie rozpoczął się w czwartek proces apelacyjny w s...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę