aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Święta zdrowiem pachnące

25 grudnia 2022
Święta zdrowiem pachnące

7 sprawdzonych trików na zdrowe Święta Bożego Narodzenia
Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść z rozsądkiem do świątecznego stołu.

Dowiedz się jaką strategię żywieniową przyjąć by w tegoroczne święta nie mieć wyrzutów sumienia związanych z obżarstwem i zaraz po nich nie szukać „diet cud” na odchudzanie.
Jednym słowem, jak jeść w te Święta Bożego Narodzenia? Dietetyk radzi

 

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu

 

1. Nakładaj na talerz małe porcje. Możesz spróbować wszystkiego na co masz ochotę, ale cały szkopuł, by się nie przejeść, tkwi w ilości. Porcje powinny być degustacyjne, 1-2 łyżki bigosu, 2 pierogi, 1 łyżka kutii itp.

2. Zrezygnuj z chleba, ziemniaków, ryżu lub nakładaj ich na talerz odrobinę. Szczególnie, jeśli pojawiają się kopytka czy kluski śląskie, których na co dzień nie jadasz.

3. Jedz warzywa. Nie rezygnuj z nich w święta. Poza sałatką jarzynową, ćwikłą z buraków i marynowanych grzybków, zadbaj by na stole znalazła się prosta sałatka na bazie listków szpinaku, roszponki, rukoli czy sałaty lodowej. Wystarczy skropić ją octem jabłkowym i olejem rzepakowym lub dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów.

4. Zadbaj o przerwy między posiłkami. U wielu osób jedzenie w święta to… jeden posiłek, który zaczyna się rano, a kończy wieczorem. Warto trzymać się swojej dotychczasowej rutyny i zjadać posiłki co 2-3 h, oczywiście korzystając z tego co mamy na stole. Taka kontrola pomoże nam powstrzymać się przed nieświadomym podjadaniem tego co mamy pod ręką.

5. Zrezygnuj z kupnych słodyczy, postaw na domowe wypieki, ale z umiarem. Porcję ciasta czy kilka pierników traktuj jak posiłek, nie zjadaj go zaraz po obiedzie jako deser. Powiedzmy, że dwa posiłki w ciągu dnia składające się ze słodkości są w porządku. Takiej zasady możemy trzymać się w dni świąteczne.

6. Jeśli sięgasz po alkohol to wybierz wino, najlepiej wytrawne/półwytrawne. Jeszcze przed świętami zapoznaj się z ofertą rodzimych winiarni, które produkują wina owocowe np. z jagody kamczackiej, borówki czy porzeczki. Mają ciekawy smak a przy tym bogate są w przeciwutleniacze, takim rodzimym trunkiem warto wznieść toast ;)

7. Znajdź czas na rodzinny spacer! To sposób by choć na godzinę odejść od stołu i przy okazji spalić trochę spożytych kalorii. Nawet niewielki ruch na świeżym powietrzu dobrze wpłynie na trawienie, które w święta ma wyjątkowo dużo pracy.


 

Podsumowując, święta to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się w szerszym gronie bliskich nam osób. Starajmy się nie przejadać, ale też nie traktujmy tego czasu jak zagrożenia dla naszej sylwetki i zdrowia. Boże Narodzenie jest raz w roku a cały okres okołoświąteczny to tylko kilka dni. Jeśli sumiennie pracujemy na co dzień, dbamy o wartościowe posiłki to dwa-trzy dni świąteczne nie sprawią, że wszystko legnie w gruzach. Pamiętajmy o tym!


 

Spokojnych, rodzinnych, smacznych a przede wszystkim ZDROWYCH Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie to czas uśmiechu i życzliwości, do którego będziemy wracać myślami przez cały rok aż do następnych świąt.

Opracowanie: Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu. 

***

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.

#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy

Rekomendacje żywieniowe zostały opracowane w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora. II edycja”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Projekt pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę