Adama_poleposition_15.03_30.04

Jakość handlowa mięsa

10 marca 2021
Jakość handlowa mięsa

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 288 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku wskazania gatunku mięsa,
  • stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
  • braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
  • stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k).

 

 

IJHARS


POWIĄZANE

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy ...

W tym roku obserwujemy bardzo niekorzystną sytuację epizootyczną w zakresie gryp...

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizując politykę rozwoju obszarów wiejskic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę