aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jakość handlowa mięsa

10 marca 2021
Jakość handlowa mięsa

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.

Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 288 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 391 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (19,7%). Dotyczyły one m.in.:

  • braku wskazania gatunku mięsa,
  • stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
  • braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
  • stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k).

 

 

IJHARS


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę