aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jesteśmy, żeby żyć ze smakiem - startujemy 13 X 2022r

11 października 2022
Jesteśmy, żeby żyć ze smakiem - startujemy 13 X 2022r

Już 13 października 2022 startuje kolejna odsłona Warszawskiego Festiwalu Piwa. Tradycyjnie już będzie gościć na Legii.Ponad 60 browarów, 17 foodtracków i 1200 różnych piw. Wśród zaproszonych gości m.in. legendarny browar Schlenkerla, czy estońska Pohjala. Swoją publiczną premierę będzie miał tu też charytatywny kwas chlebowy.

To już 14. edycja imprezy, więc (nawet z pewną dozą skromności) można chyba zaryzykować tezę, że Warszawski Festiwal Piwa, jak wiele browarów, które tłumnie stawiają się na wydarzeniu, powoli staje się legendą. I stałym punktem w kalendarzach wielu (nie tylko) Warszawiaków. Wiedzą, że organizatorzy, niczym najlepsi piwowarzy, łączą świetną jakość z jeszcze lepszą zabawą. Bo na Festiwalu liczy się nie tylko sam browar, ale i to, w jakim towarzystwie jest rozlewany. Dlatego nigdy nie brakuje smaków, aromatów, szalonej zabawy i odrobiny chillu. Nie zabraknie ich też i tym razem. To wszystko w strefie VIP stadionu Legii. Niemożliwe, bo przecież sport nie idzie w jednej parze z alkoholem? Spokojnie.

 

Piwo-Warszawski Festiwal Piwa

 

Jesteśmy dorośli

I odpowiedzialni. Dlatego na festiwalu nie zabraknie rozważań o tym, jak smakować alkohol mądrze. Razem z doświadczonymi terapeutami stworzyliśmy zasady dobrej zabawy na festiwalu piwa. Dyskusję na ten temat poprowadzi Stowarzyszenie OD-DO.

Jesteśmy też wrażliwi społecznie

Podczas 13. edycji udowodniliśmy to nie raz. Czy to współpracując z Fundacją Rak’n’Roll, działającą na rzecz poprawy jakości życia pacjentów onkologicznych, czy organizacjami wspierającymi zwierzęta, jak Uszy do Góry i Grupa RATUJ. Gdy trzeba, działamy „na już”, jak wiosną 2022, gdy społeczność zgromadzona wokół piw rzemieślniczych zareagowała natychmiastowo na wojnę za naszą wschodnią granicą, robiąc to, co robi najlepiej – warząc piwa. Zysk z ich sprzedaży zasilił wówczas akcje charytatywne wspierające Ukrainę. Odwiedzający festiwal w marcu 2022 wspierali akcję kupując browary lub… wyskakując z majtek – czyli przynosząc nową bieliznę dla uchodźców.

Nie inaczej będzie i tym razem. Wprawdzie garderobę uczestników festiwalu zostawimy w spokoju – bo w końcu idzie jesień, ale wciąż będziemy ich zachęcać do wsparcia inicjatyw charytatywnych. Tym razem ze smakiem. I to nie byle jakim! I nie dla byle kogo. Właśnie na festiwalu swoją premierę będzie miał Kawas Chlebowy, taki jak u babci czy mamy, warzony tradycyjnie na nowoczesnym sprzęcie, bez dodatku cukru (bo kompocik wcale nie musi być słodki!) we współpracy z piekarnią Putka. Perypetie związane z procesem jego powstawania można śledzić na bieżąco na kanale YouTube. Cały dochód ze sprzedaży napoju zasili konto Fundacji Legii, która, dzięki zgromadzonym środkom, stworzy miejsca do nauki języka dla uchodźców z Ukrainy.

Jesteśmy blisko natury


Piwo-Warszawski Festiwal Piwa


Nie udajemy. Jesteśmy sobą, jesteśmy blisko natury. Dlatego sięgamy po to, co w niej najlepsze. Jak po dobroczynne działanie saun. Doceniali je już starożytni, doceniamy i my. I kolejny raz stawiamy na saunowóz (zwany również Parostatkiem) ze specjalną strefą relaksu i kilkoma jeszcze atrakcjami, których nie zdradzamy, żeby zostawić sobie w zanadrzu coś, co skusi do odwiedzenia imprezy. Dajemy słowo, że warto. Będzie ciepło i aromatycznie.

Jesteśmy miłośnikami tradycji, otwartymi na nowości

Warszawski Festiwal Piwa to wydarzenie, o którym nie tylko my zaczynamy myśleć na kilka miesięcy wprzód. Rzemieślnicy z branży piwowarskiej już nawet pół roku wcześniej zaczynają planować jakie piwa nawarzą na kolejną edycję wydarzenia. Nie ma lepszej okazji, żeby wprowadzić na rynek nowy smak, zdziwić i degustujących, i konkurencję, a także umocnić pozycję na rynku. Jako że na Legii zamelduje się ponad pół setki wystawców, będzie co testować.

W Strefie Nowych Browarów zaprezentują się: Browar Stara Szkoła słynący z piw ziołowych, Browar Piwex, czerpiący z nostalgii za PRL-em, Browar Sarabanda oferujący intensywnie chmielowe smaki, Browar Moon Lark, oferujący nie tylko piwa, ale też miody pitne i hard seltzery, Browar Mikołajki, celujący w lagery idealnie komponujące się z wędzoną rybą i Browar Gryfus, który rzuci uczestnikom Wyzwanie Ostrości. Szykuje się prawdziwa uczta dla koneserów i gratka dla nawet najbardziej wymagających podniebień.

Jesteśmy, żeby smakować życia i dobrze się bawić


Piwo-Warszawski Festiwal Piwa


Mamy nienasycony apetyt i wciąż chcemy więcej. Jeszcze więcej zapachów, więcej smaków, więcej aromatów. Dlatego w strefie foodtracków festiwalu znów zaparkują kuchnie z całego świata. I te w tradycyjnych odsłonach, i te nowoczesne, i nowatorskie – wegańskie i wege. A na deser (po odrobinie sportu, bo planujemy też akcję Wybiegaj Browarka!) legendarne dla wielu, zwłaszcza dla młodszych, którzy analogowe wersje znają tylko z ekranu „Stranger Things”, flippery, automaty do gier, kapsle i gry sprawnościowe. Znajdą się też planszówki dla tych, którym foodtrucki wjadą trochę mocniej.

Jesteśmy ciekawi świata, nowych smaków i nowych znajomości. Wpadnij, na pewno się polubimy. Na pewno polubisz Warszawski Festiwal Piwa. Zakład o jedno, że już z nami zostaniesz?

Patronat nad wydarzeniem objął Departament Rolny USA i Warszawska Organizacja Turystyczna.

 

Proste zasady dobrej zabawy (nie tylko na festiwalu)
stworzone razem z terapeutami OD-DO


Piwo-Warszawski Festiwal Piwa

 

1. Zadbaj o siebie: wyśpij się, odstresuj, odpocznij. Przykre emocje zostaw w domu!
2. Zmagasz się z kłopotami? Alkohol ich nie rozwiąże, wypróbuj inne metody!
3. Wrzuć coś na ząb! Gdy jest się głodnym, alkohol wcale nie smakuje dobrze.
4. Pamiętaj, że WODA = życie. Pij jej jak najwięcej!
5. Dozuj przyjemności. WFP trwa trzy dni – nie musisz spróbować (i wypić) wszystkiego od razu!
6. Alkohol jest toksyczny. Sprawdź ile możesz wypić, żeby później nie odczuwać objawów zatrucia.
7. Stawiaj granice: To TY decydujesz czy, kiedy, ile i z kim pijesz!
8. Zadbaj, żebyś Ty i inni mieli jak najlepsze wspomnienia!

 

 

 

Scena
Warszawskiego Festiwalu Piwa

13-15.10.2022

Czwartek 13.10.2022
17:00 - 18:00 Pokaz: Warzenie na scenie – warzenie piwa na żywo z Mazowieckim Oddziałem
Terenowym Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.
18:00 - 18:45 Prelekcja i konkurs: Docent przedstawia nowe browary - Michał „docent” Maranda
(polskieminibrowary.pl).
19:00 - 19:45 Akcja: Wybiegaj browarka! – rozmowa o sportowej akcji stowarzyszenia Wolny
Kraft.
20:00 - 20:30 Powitanie: Wielkie Otwarcie WFP - powitanie gości festiwalu na murawie stadionu
w brazylijskim rytmie.

Piątek 14.10.2022
16:00 - 16:45 Podróże: Powsibroda: pieszo przez wsie Bałkanów, Mongolii i Polski – Ryszard
„Powsibroda” Jakubowski (Browar Mikołajki). Prowadzenie: Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki
w Radio Kampus).
17:00 - 17:45 Prelekcja: Prohibicja. Tragiczna historia zniewolenia – Artur Karpiński (Beer,
Bacon & Liberty, Browar Golem).
18:00 - 18:30 Konkurs: Wyzwanie ostrości - Konkurs ostrego jedzenia z Browarem Gryfus.
18:30 - 19:00 Akcja: Wybiegaj browarka! – rozmowa o sportowej akcji stowarzyszenia Wolny
Kraft.
19:00 - 19:45 Podróże: Uzbekistan: w poszukiwaniu piwa – Wojtek Trząski (zpiwem.pl).
Prowadzenie: Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki w Radio Kampus)
20:00 - 20:30 Konkurs: Ogłoszenie wyników XII Warszawskiego Konkursu Piw Domowych – na
murawie stadionu

Sobota 15.10.2022
12:30 - 13:15 Akcja: Wybiegaj browarka! – finał akcji sportowej stowarzyszenia Wolny Kraft
13:30 - 15:30 Gotowanie: Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa
15:30 - 16:55 Dyskusja: Diversity is excellent: Schlenkerla – poprowadzi Michał Stemplowski
(Chmielobrody Blog) – rozmowa w języku angielskim
15:55 - 16:20 Dyskusja: Diversity is excellent: Lindemans – poprowadzi Michał Stemplowski
(Chmielobrody Blog) – rozmowa w języku angielskim
16:20 - 16:45 Dyskusja: Rozmaitość jest wspaniała: Põhjala – poprowadzi Michał Stemplowski
(Chmielobrody Blog) – rozmowa w języku angielskim
17:00 - 17:45 Konkurs: Wyzwanie ostrości – Finał konkursu ostrego jedzenia z browarem Gryfus
18:00 -19:45 Akcja charytatywna: Licytuj piwne sztosy! – licytacja charytatywna dla
stowarzyszenia OD-DO
20:00 - 21:00 Stand-up: Zaćma barowa. Historie zza baru – Michał „Sidd” Zaborowski

Program:
https://warszawskifestiwalpiwa.pl/program/

 

Degustacje i warsztaty
Warszawskiego Festiwalu Piwa

13-15.10.2022

Czwartek 13.10.2022
1. Masterclass: Põhjala Brewery
Data: 13.10.2022, 17:30 – 18:30
MasterClass tasting with brilliant Põhjala Brewery operating in Tallin, Estonia and their delicious
beers which are well known all over Europe. At the meeting you will be able to taste excellent beers
presented by the representative of the Brewery. This tasting will be conducted in English / Ta
degustacja odbędzie się w języku angielskim.

2. Masterclass: Browar Maltgarden
Data: 13.10.2022, 18:30 – 19:30
Hit degustacji na Warszawskim Festiwalu Piwa – MasterClass z uwielbianym browarem Maltgarden!
To wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z właścicielem, Łukaszem Rokickim. Jak zwykle
będą piwa wyjątkowe i trudno dostępne, a także dopasowane do nich przekąski.

3. Masterclass: Browar Moon Lark
Data: 13.10.2022, 19:30 – 20:30
Debiut Browaru Moon Lark odbił się szerokim echem w branży piwnej, ponieważ głównym
piwowarem jest Paweł Masłowski, uznany specjalista i sędzia piwny. Jako pierwszy w Polsce połączy
produkcję piwa z warzeniem miodów pitnych i hardseltzerów. Na pewno pojawią się niespodzianki!

4. Masterclass: Maltgarden Brewery (in English) - tasting
Data: 13.10.2022, 20:00 - 21:00
MasterClass tasting with the beloved Maltgarden brewery! It will be a unique opportunity to meet the
owner, Łukasz Rokicki. As usual, there will be rare and extraordinary beers, paired with snacks. This
tasting will be conducted in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

Piątek 14.10.2022
5. Masterclass: Schlenkerla Brewery
Data: 14.10.2022, 17:00 – 18:00
Schlenkerla is one of the most appreciated traditional German breweries. They have been operating in
Bamberg since 1405. Schlenkerla is famous for its iconic smoked beers. This will be a unique
opportunity to meet the brewery owner, who will conduct the tasting. This tasting will be conducted
in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

6. Poznaj Świat Piwa
Data: 14.09.2022, 18:30 – 19:30
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Będzie świetnym wyborem,
jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten
fascynujący świat. Dowiesz się, jak degustować piwo oraz przećwiczysz teorię w praktyce na sześciu
różnych stylach. Pojawią się zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie i słodkie, a może nawet
słone i kwaśne. Zaznajomimy Cię się z bogactwem piwnego rzemiosła. Po tym spotkaniu zauważysz,
że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało,
by opisać niezwykły świat piwa. �� Spotkanie poprowadzi sędzia piwny i fan piwa, Artur
Napiórkowski.

7. FlavorActiV: Szkolenie z sensoryki piwnej / Beer Sensory Workshop (j. angielski)
Data: 14.09.2022, 18:00 - 19:30
Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy
FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i
szkoleniami w browarach w całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji,
podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w
piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten
warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be conducted in English

8. FlavorActiV: Fermentacja – aspekty pozytywne i negatywne / Fermentation issues
(zaawansowany kurs) (j. angielski)
Data: 14.09.2022, 20:00 - 21:30
Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń
sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy o piwie są zaawansowane warsztaty
sensoryczne, polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Pod okiem dr.
Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią wiedzę o pozytywnych i negatywnych cechach sensorycznych,
które wynikają z procesów fermentacji. Jak jej etapy mogą wpłynąć na cechy smakowo-aromatyczne
piwa? Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja
zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Uwaga! Ten warsztat
będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be conducted in English

9. Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Data: 14.09.2022, 20:00 - 21:30
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowych piw? Doskonale!
Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak
profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i
zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi
doświadczony sędzia piwa, Aleksander Hurko.

Sobota 15.10.2022
10. Poznaj Świat Piwa
Data: 15.09.2022, 16:00 – 17:00
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Będzie świetnym wyborem,
jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten
fascynujący świat. Dowiesz się, jak degustować piwo oraz przećwiczysz teorię w praktyce na sześciu
różnych stylach. Pojawią się zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie i słodkie, a może nawet
słone i kwaśne. Zaznajomimy Cię się z bogactwem piwnego rzemiosła. Po tym spotkaniu zauważysz,
że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało,
by opisać niezwykły świat piwa. �� Spotkanie poprowadzi piwowar i fan piwa, Jacek Błędowski.

11. Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Data: 15.09.2022, 17:30 – 19:00
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowych piw? Doskonale!
Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak
profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i
zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi
doświadczony sędzia piwa, Mateusz Puślecki.

12. Top Polish Craft Beers To Try This Season
Data: 15.09.2022, 18:30 – 19:30
There’s a lot of things going on at the Polish craft beer market. More and more breweries emerge and
brew high quality beers. So, what’s new? We keep an eye on Polish craft. Discover the selection of the
six most interesting beers from Polish breweries chosen by a beer judge and a connoisseur, Jacek
Błędowski. This tasting will be conducted in English / Ta degustacja odbędzie się w języku
angielskim.

13. Legendary Polish Beers You Can't Miss
Data: 15.09.2022, 19:30 – 20:30
Among many „ordinary” beers in Poland, there are a few, that are essential for understanding of our
beer scene. Discover the Six Beer Legends, selected by a beer judge and a connoisseur, Jacek
Błędowski. This tasting will be conducted in English / Ta degustacja odbędzie się w języku
angielskim.

14. Masterclass: Cydrownia Chyliczki
Data: 15.10.2022, 17:00 – 18:00
Nie ma drugiej tak docenianej cydrowni rzemieślniczej w Polsce, jak Chyliczki. Liczne nagrody w
Polsce i zagranicą dowodzą jej wyjątkowości. Na degustacji MasterClass będzie okazja do
spróbowania zarówno cydrów dobrze znanych, jak i wyjątkowych i unikatowych.

15. Masterclass: Browar Spółdzielczy
Data: 15.10.2022, 20:00 – 21:00
Wymrażanki, czyli piwa lodowe, charakteryzują się niezwykłą intensywnością smaków i aromatów.
Stały się znakiem rozpoznawczym Browaru Spółdzielczego, który po raz pierwszy zgodził się
zaprezentować je w przekrojowej degustacji. To także unikalna możliwość spotkania z właścicielami
browaru, który jest prowadzony przez niezwykłą spółdzielnię socjalną.

Strony:
https://warszawskifestiwalpiwa.pl - PL


POWIĄZANE

25.04.2024 r. odbędzie się protest ostrzegawczy. Zacznie się o godzinie 10.00 i ...

W dzisiejszych czasach, kiedy życie w coraz większym stopniu przenosi się do cyf...

22 kwietnia NCBR ogłosiło nabór wniosków na wspólne projekty naukowców i przedsi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę