Kampania cukrownicza – prognozy na sezon 2022/23

18 października 2022
Kampania cukrownicza – prognozy na sezon 2022/23

6 września 2022 roku rozpoczęła się kolejna kampania cukrownicza w Polsce. Związek Producentów Cukru w Polsce szacuje, że w czasie trwającej do stycznia kampanii zostanie wyprodukowanych ponad 2 mln ton cukru. Prawie 25 tysięcy polskich plantatorów sukcesywnie przez cały okres kampanii dostarczać będzie buraki do cukrowni zlokalizowanych w całym kraju.

W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru – Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A., produkujące cukier w 17 cukrowniach w Polsce. Rozpoczęcie kampanii w każdej nich zostało zaplanowane z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonów, tak aby zapewnić najbardziej efektywny przerób buraków. Związek Producentów Cukru szacuje, że średni plon buraków wyniesie 61,80 t/ha, przy utrzymanej na poziomie 17% polaryzacji, dzięki czemu wyprodukowana ilość cukru pozwoli nie tylko na zaspokojenie potrzeb krajowych, ale również na jego eksport poza granice kraju, m.in. do Rumunii, Niemiec, Włoch czy Węgier.

Trudna sytuacja w branży rolniczej i produkcji buraków, zmiany na rynku surowców i energii, rosnące koszty prowadzenia działalności, a także wysokie ceny upraw alternatywnych, takich jak pszenica i rzepak, spowodowały, że zmalała liczba plantatorów, a wraz z nią zmniejszył się także areał uprawy buraków cukrowych. Mimo spadków w tych obszarach Związek Producentów Cukru w Polsce przewiduje, że w kolejnej kampanii cukrowniczej stracona w tegorocznej kampanii powierzchnia uprawy zostanie odzyskana w sezonie 2023/24. Optymistyczne prognozy wynikają z faktu podniesienia cen za buraki cukrowe przez producentów cukru, a także niższych cen konkurencyjnych upraw względem początku roku.
- Pomimo zawirowań na rynku cukru w ostatnim czasie branża cukrownicza wciąż pozostaje jedną z najbardziej efektywnych gałęzi przetwórstwa żywności w Polsce, od lat generując istotny procent wartości unijnego przemysłu cukrowniczego oraz zapewniając tysiące miejsc pracy – mówi Michał Gawryszczak, Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.


POWIĄZANE

Od czasu wycofania dodatkowej płatności do upraw roślin, które zatrzymują azot, ...

Kiedy, jak i dlaczego zmieniamy mleko w diecie dziecka? Powodów może być mnóstwo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę