aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kampania cukrownicza – prognozy na sezon 2022/23

18 października 2022
Kampania cukrownicza – prognozy na sezon 2022/23

6 września 2022 roku rozpoczęła się kolejna kampania cukrownicza w Polsce. Związek Producentów Cukru w Polsce szacuje, że w czasie trwającej do stycznia kampanii zostanie wyprodukowanych ponad 2 mln ton cukru. Prawie 25 tysięcy polskich plantatorów sukcesywnie przez cały okres kampanii dostarczać będzie buraki do cukrowni zlokalizowanych w całym kraju.

W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru – Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A., produkujące cukier w 17 cukrowniach w Polsce. Rozpoczęcie kampanii w każdej nich zostało zaplanowane z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonów, tak aby zapewnić najbardziej efektywny przerób buraków. Związek Producentów Cukru szacuje, że średni plon buraków wyniesie 61,80 t/ha, przy utrzymanej na poziomie 17% polaryzacji, dzięki czemu wyprodukowana ilość cukru pozwoli nie tylko na zaspokojenie potrzeb krajowych, ale również na jego eksport poza granice kraju, m.in. do Rumunii, Niemiec, Włoch czy Węgier.

Trudna sytuacja w branży rolniczej i produkcji buraków, zmiany na rynku surowców i energii, rosnące koszty prowadzenia działalności, a także wysokie ceny upraw alternatywnych, takich jak pszenica i rzepak, spowodowały, że zmalała liczba plantatorów, a wraz z nią zmniejszył się także areał uprawy buraków cukrowych. Mimo spadków w tych obszarach Związek Producentów Cukru w Polsce przewiduje, że w kolejnej kampanii cukrowniczej stracona w tegorocznej kampanii powierzchnia uprawy zostanie odzyskana w sezonie 2023/24. Optymistyczne prognozy wynikają z faktu podniesienia cen za buraki cukrowe przez producentów cukru, a także niższych cen konkurencyjnych upraw względem początku roku.
- Pomimo zawirowań na rynku cukru w ostatnim czasie branża cukrownicza wciąż pozostaje jedną z najbardziej efektywnych gałęzi przetwórstwa żywności w Polsce, od lat generując istotny procent wartości unijnego przemysłu cukrowniczego oraz zapewniając tysiące miejsc pracy – mówi Michał Gawryszczak, Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę