aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

KE proponuje zmiany w znakowaniu art. rolno-spożywczych

24 kwietnia 2023
KE proponuje zmiany w znakowaniu art. rolno-spożywczych

W zeszłym tygodniu, Komisja Europejska zaproponowała  przegląd istniejących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja. Proponowane zmiany powinny pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowszej diety i przyczynić się do zapobiegania marnotrawieniu żywności.

Komisja przedstawiła między innymi następujące propozycje:

  • Oznaczanie pochodzenia: Jaśniejsze, obowiązkowe przepisy dotyczące oznaczania pochodzenia miodu, orzechów i suszonych owoców, dojrzałych bananów, a także przyciętych, przetworzonych i krojonych owoców i warzyw (takich jak pakowane liście sałat). Kraj lub kraje pochodzenia w przypadku mieszanek lub mieszanek będą musiały być podane na etykiecie. Umieszczenie w wykazie krajów pochodzenia zwiększy przejrzystość dla konsumentów. Powinno to również promować produkcję tych produktów w UE.
  • Marnotrawienie żywności: Proponowane zmiany dotyczą marnotrawienia żywności i odpadów opakowaniowych. Na przykład tak zwane "brzydkie" owoce i warzywa (z wadami zewnętrznymi, ale nadal nadające się do konsumpcji lokalnej/bezpośredniej) sprzedawane lokalnie i bezpośrednio przez producentów konsumentom byłyby zwolnione z obowiązku przestrzegania norm handlowych. Waloryzacja ich w stanie "świeżym" mogłaby zaoferować konsumentom więcej możliwości zakupu świeżych owoców i warzyw po bardziej przystępnych cenach i przynieść korzyści producentom działającym w krótkich łańcuchach dostaw. Niektóre produkty dotknięte klęskami żywiołowymi lub innymi wyjątkowymi okolicznościami mogą być również sprzedawane, jeśli są bezpieczne do spożycia.
  • Opakowanie: Produkty przeznaczone do oddawania mogą być zwolnione z głównych wymogów dotyczących etykietowania. Ograniczy to biurokrację i etykiety, a tym samym ułatwi podmiotom gospodarczym angażowanie się w darowizny.
  • Soki owocowe: soki owocowe będą mogły być opatrzone adnotacją "bez dodatku cukrów" w celu wyjaśnienia, że w przeciwieństwie do nektarów owocowych soki owocowe nie mogą z definicji zawierać dodatku cukrów – cecha, której większość konsumentów nie jest świadoma. Ponadto, aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty o niższej zawartości cukru, przeformułowany sok owocowy byłby dozwolony z oznaczeniem "soku owocowego o obniżonej zawartości cukru" na etykiecie. Aby jeszcze bardziej uprościć i dostosować się do gustów konsumentów, termin "woda kokosowa" może być teraz używany obok "soku kokosowego".
  • Dżemy i marmolady: zawartość owoców dżemów zostanie zwiększona z 350 gramów do minimum 450 gramów (do 550 gramów dla dodatkowej jakości) na kilogram gotowego produktu. Wraz ze wzrostem zawartości owoców konsumenci mieliby do zaoferowania produkt z mniejszą ilością wolnych cukrów i większą ilością owoców niż obecnie. Określenie "marmolada", dopuszczone do tej pory tylko w odniesieniu do dżemów cytrusowych, byłoby teraz dozwolone dla wszystkich dżemów, aby wprowadzić możliwość dostosowania nazwy produktu do najczęściej używanych lokalnie.
  • Jaja: Panele słoneczne mogą być teraz stosowane na obszarach zewnętrznych wykorzystywanych w systemach produkcji jaj z wolnego wybiegu. Będzie to stymulować większe dostawy energii ze źródeł odnawialnych. Znakowanie jaj odbywałoby się również bezpośrednio w gospodarstwie, co poprawiłoby identyfikowalność.

Dalsze działania

Wnioski dotyczące świeżych owoców i warzyw, jaj i drobiu są objęte aktami delegowanymi i wykonawczymi. Teksty będą dostępne do publicznego wglądu przez jeden miesiąc. Następnie akty delegowane zostaną przyjęte i przesłane Parlamentowi Europejskiemu i Radzie na okres dwóch miesięcy. Komisja opublikuje je na końcu tej procedury. Wnioski dotyczące dżemów, marmolad, soków owocowych i miodu są zawarte w dyrektywach, które będą zgodne ze zwykłym procesem współlegislacyjnym Parlamentu Europejskiego i Rady przed ich opublikowaniem i wejściem w życie.

 

"Normy handlowe są wspólnym językiem konsumentów i operatorów, aby wiedzieć, czym handlują, i zapewnić lojalną konkurencję dla wszystkich w UE. Tak jak każdy język ewoluuje w czasie, tak samo zmieniają się potrzeby i nawyki wszystkich podmiotów w łańcuchu dostaw żywności. Chcemy poprawić przejrzystość produktów sprzedawanych konsumentom i ograniczyć marnotrawienie żywności, jednocześnie doceniając jeszcze bardziej zrównoważone i zdrowsze metody produkcji dla producentów."-powiedział w podsumowaniu Janusz Wojciechowski, komisarz ds. rolnictwa - 21/04/2023

 

Jednocześnie Komisja przesyła sprawozdanie Parlamentowi Europejskiemu i Radzie w celu przyjęcia w niedalekiej przyszłości nowych norm handlowych w odniesieniu do cydru i perry oraz oznaczania pochodzenia roślin strączkowych. Produkty te nie są obecnie objęte żadnymi normami handlowymi określonymi w rozporządzeniu w sprawie wspólnej organizacji rynku.

Ggeneza

Unijne normy handlowe mają na celu zapewnienie wysokiej jakości produktu, ochrony konsumentów i spójności norm na rynku UE. Ułatwiają one również handel z państwami trzecimi, ponieważ są zgodne z normami istniejącymi na szczeblu międzynarodowym od 1950 r. W ciągu ostatniej dekady rynki rolne znacznie ewoluowały, napędzane innowacjami, ale także zmieniającymi się obawami społecznymi i popytem konsumentów. Dzisiejsze wnioski zagwarantują, że zgodnie ze strategią "od pola do stołu" i celami zrównoważonego rozwoju ONZ normy handlowe mogą przyczynić się do promowania i wdrażania zrównoważonych produktów, a jednocześnie zaspokajać nowe potrzeby konsumentów i operatorów.

Aby większość produktów rolno-spożywczych mogła zostać wprowadzona na rynki UE i sprzedana konsumentom, musi spełniać unijne normy handlowe lub normy ustanowione na szczeblu międzynarodowym. Normy handlowe dotyczą zewnętrznych cech produktów i niewidocznych cech, które wynikają z określonych procesów produkcyjnych, takich jak zawartość owoców w dżemach. Mają one zastosowanie zarówno do produktów unijnych, jak i importowanych.

Więcej informacji

Sprawozdanie z oceny skutków przeglądu unijnych norm handlowych dla produktów rolnych w celu zapewnienia absorpcji i dostaw zrównoważonych produktów

Wniosek dotyczący dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającej tzw. "dyrektywy śniadaniowe" w odniesieniu do miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i mleka odparowanego

Sprawozdanie Komisji Europejskiej dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przyszłych norm handlowych w odniesieniu do cydru i perry oraz roślin strączkowych

Wyraź swoją opinię: propozycje dotyczące jaj i drobiu

Wyraź swoją opinię: propozycje dotyczące owoców i warzyw

Normy handlowe dla owoców i warzyw

Normy handlowe w odniesieniu do jaj

Normy handlowe dla drobiu  

 

oprac. red ppr.pl


POWIĄZANE

Kampania #PlantHealth4Life powraca! Europa jednoczy swoje wysiłki na rzecz zdrow...

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez Orga...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę