CTR_2024
TSW_XV_2025

Które owoce jedliśmy w październiku?

4 listopada 2024
Które owoce jedliśmy w październiku?

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, gruszki i śliwki. Porównując do poprzedniego pomiaru najwięcej zyskało jabłko, wzrost o 10pp. Wśród owoców sezonowych zwraca uwagę minikiwi, którego konsumpcję zadeklarowało 4,2 mln Polaków.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Badania są realizowane przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków.

Konsumpcja owoców w październiku

W październiku najpopularniejszym owocem były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało 9 na 10 Polaków (88%). Spożycie jabłka w porównaniu do września wzrosło o 10 pp.! 
Drugie miejsce zajmują gruszki z wynikiem 53% spożycia. Ich spożycie rok do roku, nieznacznie spadło.
KANTAR Październik 2024_owoce (3).png
Trzecie miejsce należy do śliwek – 50%, które istotnie spadły w porywaniu do września.
 
 
 
 
 
 
Niemal 1/3 badanych, zadeklarowała spożycie borówki (29%) i malin (28%). Na kolejnych miejscach deklaracje spożycia w tygodniu poprzedzającym badanie: truskawki i ich przetwory (21%), przetwory z czarnej porzeczki (17%), przetwory z aronii (14%) oraz minikiwi (13%).

Wyniki badań konsumpcji 2020-2024
Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie. 
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw



Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

paski_logotypy_2024_12.jpg

#Fundusze Promocji 

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.

Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś został oszukany podczas ...

W dn. 25.11 br. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Cop...

W Busan w Korei Południowej zakończyła się 5. runda negocjacji w sprawie globaln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę