aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Kupuj mądrze – wybieraj polskie produkty mleczarskie

12 sierpnia 2022
Kupuj mądrze – wybieraj polskie produkty mleczarskie

Bardzo wysoka jakość, dobry smak, szeroki asortyment – to powody, dla których warto sięgać po produkty mleczne wyprodukowane w naszym kraju. Jak zauważa prof. Andrzej Babuchowski, ekspert branży mleczarskiej, polskie zakłady mleczarskie należą do jednych z najnowocześniejszych w Europie, a oferowane przez nie produkty wytwarzane są najnowszych liniach technologicznych.

- Na wysoką jakość produktów mleczarskich duży wpływ ma surowiec, z którego powstają, a nasi rolnicy dostarczają do mleczarń mleko bardzo wysokiej jakości - mówi profesor Babuchowski. – Warto zwrócić uwagę na fakt, że w polskich gospodarstwach krowy żywione są zdrowymi, naturalnymi paszami, a udój odbywa się w bardzo higienicznych warunkach.

W żywieniu bydła polscy rolnicy bazują na paszach produkowanych we własnych gospodarstwach. Warto dodać, że stosują oni dużo mniej nawozów i środków ochrony roślin niż farmerzy z Europy Zachodniej. Nasi gospodarze w ostatnich kilkunastu latach bardzo dużo inwestowali w swoje gospodarstwa - powstały nowoczesne obory wyposażone w wysokiej jakości urządzenia do udoju i schładzania mleka. Szybko schładzane mleko ma lepszą jakość mikrobiologiczną, nie namnażają się w nim drobnoustroje. Surowiec wyprodukowany przez polskich rolników trafia do zakładów mleczarskich znajdujących się w sąsiedztwie, co nie jest bez znaczenia.

- Czas ma bardzo duże znaczenie w przypadku produktów świeżych – zauważa Andrzej Babuchowski. – To, że surowiec jest bardzo szybko dostarczany do mleczarni, na pewno nie pozostaje bez wpływu na jakość produktów mleczarskich.

Mleko wyprodukowane przez polskich rolników trafia do najnowocześniejszych w Europie zakładów mleczarskich, które w ostatnich latach przeprowadziły ogromne inwestycje, zakupiły najnowsze linie technologiczne, na których mogą produkować bardzo wydajnie i przy zachowaniu najwyższych standardów higienicznych.

- O jakości polskich produktów mleczarskich może też świadczyć fakt, że są one znane i cenione na wszystkich kontynentach – zauważa prof. Babuchowski. - Aby tam trafić, muszą spełniać najwyższe normy sanitarne.

Polskie mleczarnie co roku wprowadzają na rynek mnóstwo nowości – pojawiają się nowe produkty, smaki, innowacyjne opakowania. Dzięki nowoczesnym technologiom nasze zakłady mleczarskie mogą oferować produkty funkcjonalne, przeznaczone dla określonych grup konsumentów – np. odżywki białkowe, które są dedykowane rekonwalescentom oraz sportowcom.

Produkty mleczne powinny znajdować się w codziennej diecie człowieka. Dzieciom i młodzieży zaleca się spożywać dziennie 3-4 porcje produktów mlecznych, a osobom dorosłym 2-3 porcje. Sięgając po mleko, serek czy jogurt, wybierajmy te, które zostały wyprodukowane w Polsce, z polskiego mleka. Nie tylko otrzymamy produkt wysokiej jakości, ale wesprzemy również naszą gospodarkę, sprawimy, że będą się rozwijać polskie firmy - pozwolimy im zachować miejsca pracy, a nawet stworzyć nowe. Wesprzemy również polskich rolników, stworzymy im możliwości dalszego inwestowania i rozwijania swoich gospodarstw.

***

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę