Kurkuma – przyprawa, która rozgrzewa i wzmacnia

10 stycznia 2019
Kurkuma – przyprawa, która rozgrzewa i wzmacnia
Newseria Biznes

Kurkuma jest przyprawą z rodziny imbirowatych, która poza szerokim zastosowaniem w kuchni, posiada także liczne właściwości lecznicze. Jest naturalnym lekarstwem, pozwalającym zwalczać wiele dolegliwości i chorób. W przeciwieństwie do chociażby imbiru czy cynamonu nie ma intensywnego smaku, za to posiada wyrazistą, żółto-pomarańczową barwę, którą zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie.

Kurkumina i jej działanie

Kurkuma składa się z wielu związków chemicznych, w tym z kurkuminy, która choć stanowi tylko od 3 do 5 procent jej składników, jest bardzo silnym antyoksydantem. Sprawia to, że roślina ta ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Jej spożywanie usprawnia również pracę układu pokarmowego, funkcjonowanie mózgu, oczyszcza organizm z toksyn oraz spowalnia procesy starzenia. Wspomniana już kurkumina przyspiesza również metabolizm tłuszczu, przez co zalecana jest osobom, które chcą zadbać o zgrabną sylwetkę.

Właściwości zdrowotne

Jedną z zalet kurkumy są właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu, pozwala ona uniknąć między innymi chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest też polecana wszystkim, którzy zmagają się z cukrzycą, ponieważ stabilizuje poziom insuliny we krwi. Natomiast za sprawą właściwości przeciwzapalnych, przyprawy ta świetnie sprawdza się u osób, które maja problemy ze stawami. Kurkuma to również naturalny „kosmetyk”, który idealnie działa na skórę trądzikową oraz przyspiesza gojenie ran.

 

Napój z kurkumy

 

Ciągły bieg, brak czasu i stres sprawiają, że zapominamy o tym, jak ważne dla naszego zdrowia jest odpowiednie odżywianie oraz dbanie o kondycję fizyczną. Często nie zwracamy uwagi na to co jemy, przez co później zauważamy brak energii, spadek kondycji oraz kilka zbędnych kilogramów. Idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy w nowym roku chcą zadbać o zdrowie i samopoczucie będzie regularne picie napoju z dodatkiem kurkumy. Można spożywać go na czczo, dzięki czemu jego działanie oczyszczające będzie jeszcze skuteczniejsze. Świetnie sprawdzi się również w ciągu dnia, jako alternatywa dla herbaty czy kawy. Rozgrzewające właściwości takiego naparu są szczególnie doceniane w okresie zimowym. Warto jednak pić go całym rokiem, ponieważ jest skuteczny nie tylko podczas walki z infekcjami, ale także wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia krążenie oraz spowalnia procesy starzenia.

 

Newseria Biznes / Take a Fruit


POWIĄZANE

Sejm w czwartek uchwalił nowelizację ustawy dot. płatności bezpośrednich. Nowe p...

Centralne Biuro Antykorupcyjne podjęło kontrolę w białostockim biurze powiatowym...

Projekt ustawy o Funduszu Wzajemnej Pomocy w Stabilizacji Dochodów przygotowany ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę