Lubuskie/ W tym sezonie w regionie można będzie zebrać 150 ton winniczka

22 marca 2018
Lubuskie/ W tym sezonie w regionie można będzie zebrać 150 ton winniczka

W tym sezonie w woj. lubuskim będzie można zebrać 150 ton ślimaków winniczków. Limit wynikający z częściowej ochrony tych zwierząt jest taki sam, jak w poprzednim roku. Zbiór potrwa od 20 kwietnia do końca maja – poinformowała Joanna Markow z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Gorzowie Wlkp.

„Osoby i firmy zainteresowane zbiorem i przetwarzaniem winniczka muszą mieć na to pozwolenie wydawane przez RDOŚ. W przypadku woj. lubuskiego wskazane jest, by ze względów organizacyjnych wniosek o wydanie takiego pozwolenia złożyć do końca marca” – powiedziała Markow.

Dodała, że na zlecenie RDOŚ naukowcy z zakładu zoologii ogólnej Instytutu Biologii Środowiska Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu dokonali oceny liczebności i rozmieszczenia populacji tego ślimaka w woj. lubuskim.

Specjaliści uznali, że zbiór jest możliwy na obszarze całego regionu, przy czym zaproponowali limity dla poszczególnych gmin.

W tym sezonie największe ilości - do 10 ton - będzie można zebrać na obszarze 17 gmin (Lubiszyn, Kłodawa, Bogdaniec, Drezdenko, Skwierzyna, Lubniewice, Gubin, Żagań, Kożuchów, Zabór, Kargowa, Trzebiechów, Zielona Góra, Szczaniec, Zbąszynek, Babimost i Dąbie).

Z kolei najmniej ślimaków - do jednej tony, będzie można zebrać na terenie sześciu gmin: Santok, Torzym, Bytnica, Brzeźnica, Wymiarki i Łęknica.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami mięczaków nie można pozyskiwać na terenie parków narodowych i rezerwatów przyrody.

Ponadto nie można zbierać ślimaków, których muszla ma mniej niż 30 mm średnicy. Mniejsze osobniki, nawet jeśli przypadkowo trafią do skupu, muszą zostać wypuszczone na wolność w miejscach gwarantujących im przetrwanie.

W zeszłym roku w regionie pozyskano zaledwie 11,6 tony winniczka - to najgorszy wynik na przestrzeni kilkunastu minionych lat. Wpływ na to miała głównie pogoda.

Niskie temperatury oraz niska wilgotność występujące wczesną wiosną w bardzo istotny sposób ograniczają rozpoczęcie aktywności życiowej ślimaków, przedłużając tym samym okres ich hibernacji.

Najlepsze miejsca do zbierania winniczków to: wilgotne lasy liściaste i mieszane, większe ogrody, parki, winnice, brzegi zbiorników wodnych, zarośla, przydroża i rumowiska.

Większość winniczków z Lubuskiego trafia na eksport do Europy Zachodniej. W skupie cena za kg tych ślimaków nie jest wysoka, od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 2 zł.

Winniczek żyje około pięciu lat, osiągając dojrzałość płciową w wieku trzech lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Młode przychodzą na świat w maju.

 

Marcin Rynkiewicz (PAP)


POWIĄZANE

Około 200 rolników z państw Europy Środkowo-Wschodniej, w tym z Polski, protesto...

W procesie rejestracji jest obecnie 1058 kół gospodyń wiejskich - poinformował w...

Ośmioro zatrzymanych przez Centralne Biuro Antykorupcyjne członków grupy produce...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę