Na Pojezierzu Iławskim zaobserwowano sępa płowego

28 lipca 2017
Na Pojezierzu Iławskim zaobserwowano sępa płowego

W okolicach Prabut pojawił się niezwykle rzadko przylatujący do Polski sęp płowy. Koczującego przez kilka dni na lokalnym wysypisku drapieżnika widzieli i rozpoznali pracownicy parku krajobrazowego Pojezierza Iławskiego.

O pojawieniu się niespotykanego gatunku dużego ptaka drapieżnego pracownicy wysypiska śmieci zaalarmowali ośrodek rehabilitacji zwierząt w Jerzwałdzie, funkcjonujący przy Zespole Parków Krajobrazowych Pojezierza Iławskiego i Wzgórz Dylewskich. Jak relacjonowali, drapieżnik koczował na wysypisku od kilku dni i nie był zbyt ruchliwy.

Prowadzący ośrodek w Jerzwałdzie Tadeusz Markos, stwierdził po przyjeździe, że jest to bardzo rzadko zalatujący do Polski sęp płowy. "Ptak był zdrowy, w pełni lotny i nie wymagał interwencji" - powiedział PAP przyrodnik.

Jak dodał, sęp przy próbie podejścia do niego wzbił się wysoko w powietrze. Potem wrócił na wysypisko. Dzień po wizycie przyrodników odleciał gdzieś na dobre.

Sęp płowy (Gyps fulvus) zamieszkuje głównie góry południowej Europy - Półwysep Iberyjski i Bałkany, a także Azję i północną Afrykę. Zdarzają się jednak osobniki zapuszczające się daleko od terenów regularnego występowania. W Polsce są odnotowywane niezwykle rzadko. Według raportów komisji faunistycznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego, nie częściej niż kilka razy w roku.

Na podstawie obrączek ornitologicznych stwierdzono, że nasz kraj odwiedzały osobniki tego gatunku m.in. z Chorwacji, Francji czy Szwajcarii. Najlepiej udało się odtworzyć losy i trasę wędrówek sępa widzianego przed sześciu laty w małopolskiej Dąbrowicy.

Dzięki indywidualnemu oznakowaniu ustalono, że jest to samica, która wykluła się w 2008 r. w Hiszpanii i została przesłana do Bułgarii, gdzie wypuszczono ją jesienią 2010 r. w ramach projektu odtwarzania tego gatunku. Na początku 2011 r. została postrzelona na terenie Turcji, ale udało się ją uratować. Ponownie przywieziona do Bułgarii i wypuszczona na wolność, poleciała na północ, odwiedzając Węgry i Polskę.

Sępy płowe są padlinożercami, znacznie przewyższają wielkością wszystkie występujące w Polsce ptaki szponiaste, ich rozpiętość skrzydeł dochodzi do 280 cm. Są objęte ścisłą ochroną gatunkową.

 

(PAP)


POWIĄZANE

Zastępowanie jaj w różnych produktach substancjami zamiennymi może się okazać co...

Przedstawiciele izb rolniczych biorący udział w szacowaniu strat spowodowanych p...

Praca na statkach rybackich, uprawnienia rybaków oraz obowiązki armatorów będą r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę