A_BIO_AGRO_950

Nowa Zelandia wprowadza obowiązkowe wzbogacanie mąki kwasem foliowym

13 czerwca 2023
Nowa Zelandia wprowadza obowiązkowe wzbogacanie mąki kwasem foliowym

Według World-grain, od połowy sierpnia tego roku rząd Nowej Zelandii będzie wymagał, aby cała mąka pszenna do wypieku chleba produkowana lub sprzedawana w kraju była wzbogacana kwasem foliowym.

Według rządu wprowadzenie obowiązkowego wzbogacania chleba nieekologicznego „zapewni konsumentom odpowiednie wsparcie w zwiększeniu spożycia kwasu foliowego, ponieważ chleb jest podstawowym pożywieniem większości populacji”.

Należy również zwrocić uwagę na fakt, że w 2014 roku Nowozelandzkie Stowarzyszenie Piekarzy zgodziło się na wzmocnienie od 25% do 50% chleba kwasem foliowym poprzez Kodeks postępowania. Ale te zasady nie będą już obowiązywać, gdy ten wymóg stanie się obowiązkowy.

oprac. redakcja ppr.pl


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę