aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

O sytuacji w sektorze wołowiny

2 grudnia 2020
O sytuacji w sektorze wołowiny
MRiRW

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda przedstawił działania planowane do realizacji przez resort rolnictwa na rzecz wspierania ważnej i bardzo perspektywicznej branży, jaką jest sektor wołowiny.

 

We wtorek odbyła się konferencja organizowana przez sieć współpracy BovINE (Beef Innovation Network Europe). Wydarzenie odbywało się pod hasłem „Zrównoważona hodowla wołowiny: polityka i praktyka w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu”. Krajowym koordynatorem międzynarodowej konferencji sieci współpracy BovINE jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

– To ważna inicjatywa sektorowa, polegająca na promowaniu skutecznej współpracy w Europie i wspólnym podejmowaniu coraz bardziej złożonych wyzwań – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda zabierając głos podczas konferencji.

BovINE Innovation Network Europe to unikatowa w Europie sieć, która zrzesza 255 000 gospodarstw rolnych w sektorze wołowiny w UE, skupiając się wyłącznie na ich potrzebach.

Dyskusja na forum UE

Bieżąca dyskusja na forum UE na temat sektora rolnego toczy się w oparciu o szereg ważnych dokumentów, które będą miały istotny wpływ na kondycję i przyszłość produkcji zwierzęcej i przetwórstwa w UE – podkreślił minister Grzegorz Puda.

Minister zwrócił uwagę, że Europejski Zielony Ład i inicjatywy, które z niego wynikają, zawierają bardzo ambitne cele klimatyczne i środowiskowe. Jedną z tych inicjatyw jest - opublikowana przez Komisję Europejską w październiku tego roku - strategia na rzecz ograniczenia emisji metanu. Jej konsekwencje mogą mieć daleko idące skutki dla całej  branży.

Kolejny dokument: Strategia „Od pola do stołu” również zakłada bardzo ambitne cele, takie jak: poprawa dobrostanu zwierząt, redukcja zużycia pestycydów, antybiotyków i nawozów, jak również zwiększenie udziału rolnictwa ekologicznego. Realizacja tych założeń wymagać będzie dostosowań technologicznych, głównie o charakterze inwestycyjnym. Będzie to wymagało transferu nowej wiedzy, a przede wszystkim wysokich kosztów dostosowawczych.

Minister Grzegorz Puda podkreślił, że nadal trwają intensywne prace nad kształtem przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej.

Plan strategiczny WPR na lata 2021-2027

Równolegle do prac legislacyjnych na poziomie UE, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzone są prace nad przygotowaniem krajowych dokumentów kierunkowych, a jednym z nich jest Plan strategiczny WPR na lata 2021-2027 – poinformował minister.

Celem nadrzędnym projektowanych instrumentów WPR jest zapewnienie trwałości i odporności ekonomicznej gospodarstw rolnych, zarówno w krótkiej, jak i dłuższej perspektywie, również w obliczu kryzysów.

Zgodnie z projektem rozporządzenia dotyczącym planów strategicznych, w ramach nowego systemu płatności bezpośrednich UE nadal będzie można przyznawać wsparcie związane z produkcją, w tym w sektorach wołowiny i cielęciny oraz mleka i przetworów mlecznych. Minister zaznaczył, że przygotowując krajowy Plan strategiczny analizowane są różne warianty zastosowania wsparcia do bydła i krów w kolejnych latach.

Silne ekonomicznie rodzinne gospodarstwa rolne są warunkiem zachowania zrównoważonego modelu polskiego i europejskiego rolnictwa. To kierunek zgodny z polityką naszego rządu, ale też ze strategią UE – podkreślił minister Grzegorz Puda i dodał, że dzięki prowadzeniu gospodarki niskoemisyjnej, chroniącej zasoby biologiczne dla następnych pokoleń gospodarstwa te przyczyniają się do osiągania celów środowiskowych i klimatycznych. Takie podejście wynika również z krajowej Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030.

Dokument ten wyznacza kierunki działania Ministerstwa w zakresie integracji poziomej i pionowej w łańcuchu dostaw, wdrażania innowacji w rolnictwie, wsparcia produkcji żywności wysokiej jakości, ochrony środowiska naturalnego oraz łagodzenia zmian klimatycznych.

Działania te, również w sektorze wołowiny, obejmują  m.in. podpisywanie umów kontraktacyjnych czy kilka rodzajów wsparcia dla rolników i sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, prowadzących działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania produktów rolnych – podkreślił minister.

Grupy producentów rolnych – wsparcie na tworzenie i funkcjonowanie

Minister Grzegorz Puda poinformował ponadto, że planowana jest także pomoc finansowa na tworzenie i funkcjonowanie grup producentów rolnych i organizacji producentów oraz że kontynuowane będzie wsparcie dla tworzenia grup operacyjnych na rzecz innowacji EPI.

Quality Meat Program (QMP)

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że W Polsce od 2008 r. funkcjonuje krajowy system jakości żywności obejmujący wołowinę - Quality Meat Program (QMP) opracowany z inicjatywy Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego i administrowany przez tę organizację. Dodał, że ten system, obok innych systemów jakości żywności, jest objęty wsparciem ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Potrzeby związane ze wsparciem producentów uczestniczących w krajowych i unijnych systemach jakości żywności są uwzględnione w pracach nad Planem strategicznym WPR na lata 2021- 2027.

Dobrostan zwierząt

Cel Komisji Europejskiej dotyczący poprawy dobrostanu zwierząt, wyrażony w strategii „Od pola do stołu”, jest również jednym z priorytetów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Cel ten jest realizowany m.in. poprzez działanie „Dobrostan zwierząt”, wprowadzone w 2020 roku. Obecnie dotyczy ono krów i świń – podkreślił minister Grzegorz Puda.

Zwrócił uwagę, że działanie jest dobrowolne i ma na celu zachęcanie rolników do prowadzenia produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem podwyższonych warunków dobrostanu zwierząt, ponad obowiązujące standardy. Wsparcie finansowe stanowi rekompensatę dodatkowych poniesionych kosztów i utraconych dochodów. Nie przewiduje się natomiast zwrotu kosztów inwestycyjnych.

W ramach przyszłej perspektywy finansowej planowana jest kontynuacja tego wsparcia do krów, ale również rozszerzenie zakresu wsparcia o bydło opasowe.

Ogólnoeuropejski system znakowania żywności pochodzenia zwierzęcego

W Strategii „Od pola do stołu” znalazła się deklaracja Komisji Europejskiej dotycząca etykietowania produktów w zależności od poziomu dobrostanu zwierząt.

Polska jest zainteresowana wprowadzeniem ogólnoeuropejskiego znakowania żywności pochodzenia zwierzęcego etykietami wskazującymi dobrostan zwierząt. Takie oznaczenie powinno być czytelne i jednoznaczne dla konsumentów oraz powinno wskazywać jasne kryteria dla producentów. Etykieta powinna w odpowiedni sposób wynagradzać wysiłki producentów związane z podnoszeniem dobrostanu i rekompensować ponoszone wyższe koszty – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda.

Podsumowując swoje wystąpienie minister zapewnił, że dalsze propozycje działań będą wypracowywane w zależności od potrzeb zgłaszanych przez branżę oraz wyzwań, przed jakimi będą stawać europejscy i polscy producenci. Jestem otwarty na konstruktywną współpracę z branżą i na sugestie możliwych działań, które przyczyniałyby się do wzmacniania sektora – podkreślił Grzegorz Puda.

 

 

MRiRW


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę