aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Opolskie/ Pierwsze w regionie centrum przetwórstwa lokalnego w Pokoju

18 lutego 2019
Opolskie/ Pierwsze w regionie centrum przetwórstwa lokalnego w Pokoju

Gmina Pokój buduje przetwórnię warzyw, owoców i runa leśnego, z której usług korzystać będą mogli mieszkańcy i przedsiębiorcy. To pierwszy tego typu inkubator w województwie. Inwestycja otrzymała ponad 300 tys. zł dotacji z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Gmina Pokój podpisała z władzami województwa opolskiego umowę o dofinansowanie innowacyjnego projektu pod nazwą Stobrawskie Centrum Przetwórstwa Lokalnego w Fałkowicach. Całkowity koszt inwestycji wyniesie do pół miliona złotych, z czego 318 tys. stanowić będzie dotacja PROW.

Jak powiedziała PAP sekretarz gminy Joanna Ptaszek, w miejsce dawnej stołówki w budynku gminy, w którym funkcjonuje obecnie wiejska świetlica i strażacka remiza, powstanie nowoczesny punkt przetwórstwa spożywczego.

Inkubator będzie zajmował 10 pomieszczeń, w których znajdą się m.in. chłodnie, lodówki, kuchenka gazowa, sokowirówka, mikser, mieszarka, szatkownica, krajalnica, obieraczka, pasteryzator, prasa do wyciskania. To wszystko będzie służyło do przetwarzania i przechowywania produktów spożywczych: warzyw, ziaren zbóż, owoców czy runa leśnego, czyli jagód, grzybów i ziół.

"Ogólnodostępny inkubator będzie otwarty dla drobnych przetwórców produktów rolnych, gospodarstw agroturystycznych, małych firm gastronomicznych i rolników, którzy nie dysponują własnymi magazynami, urządzeniami do przetwórstwa czy przestrzenią kuchenną" - wyjaśnia sekretarz.

Władze gminy przyznają, że pomysł podpatrzono podczas podróży w województwie małopolskim i postanowiono przenieść go na Śląsk.

"Jesteśmy gminą wiejską, bez znaczącego przemysłu, ale o dużych walorach przyrodniczych i turystycznych. Jeszcze przed wojną Pokój miał status znanego uzdrowiska. Naszym walorem są pobliskie bory i stawy rybne. W inkubatorze będzie można przygotować lokalne specjały według tradycyjnych receptur, ale myślimy o nim także jako o miejscu, które da możliwość przerobu potencjalnych nadwyżek owoców i warzyw na w pełni ekologiczne produkty w warunkach spełniających wszystkie rygory sanitarne. Później będzie można je wykorzystać chociażby w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych czy gastronomii. Jesteśmy pierwsi w regionie, więc z naszego inkubatora, być może, będą korzystać także rolnicy i sadownicy z innych gmin województwa" - uważa Ptaszek.

Po uruchomieniu Stobrawskie Centrum Przetwórstwa Lokalnego w Fałkowicach ma być obsługiwane przez jednego pracownika.

 

Marek Szczepanik (PAP)


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę