Podkarpackie/ Pszczoły w dobrej kondycji

19 marca 2018
Podkarpackie/ Pszczoły w dobrej kondycji

Pszczoły na Podkarpaciu tegoroczną zimę przetrwały w dobrej kondycji. "Szacujemy, że ubytków było nie więcej niż 15 proc." - powiedział w piątek PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon.

"Było zdecydowanie lepiej niż przed rokiem. Szacujemy, że ubytków w pasiekach nie było więcej niż 15 proc. W ubiegłym roku zanotowaliśmy 30 proc. ubytków po zimie" – zauważył Dylon.

Zdaniem prezesa, "wynika to przede wszystkim z łagodnej zimy". "Kilkudniowe mrozy, które wystąpiły na przełomie lutego i marca, nie miały większego wpływu (...) Mam nadzieję, że nie czekają nas jeszcze anomalie pogodowe mogące zagrozić pasiekom" – mówił.

Pszczoły opuszczają ule, kiedy jest słonecznie, a temperatura powietrza przekroczy co najmniej 10 stopni Celsjusza.

W wielu podkarpackich pasiekach zebrały już m.in. nektar z kwiatów wierzby iwy, leszczyny, czy olchy. Wkrótce powinny zakwitnąć m.in. tarniny oraz mniszek lekarski i pospolity. Zbiory miodów wiosennych potrwają do końca maja.

W ubiegłym roku pszczelarze na Podkarpaciu zebrali 6-7 kg miodu z ula. Znacznie mniej niż dwa i trzy lata temu. W 2016 r. zebrali 13 kg z ula, a rok wcześniej nawet 30 kg.

W południowo-wschodniej Polsce ponad połowa pasiek wytwarza miód ze spadzi iglastej. Spadź, zwana również rosą miodową, występuje latem na igłach oraz gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych. Składa się głównie z soków roślinnych.

Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze. Są blisko dwa razy droższe od innych gatunków. Produkują je głównie pasieki położone w lasach Bieszczad, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego. Poza Podkarpaciem pasieki przygotowane na zbiory miodu spadziowego można spotkać m.in. w woj. świętokrzyskim i małopolskim.

Na Podkarpaciu ponad 4 tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. Na jeden kilometr kwadratowy przypada tam sześć rodzin pszczelich; przeciętna krajowa to cztery rodziny.

 

Alfred Kyc, Jacek Ensztein (PAP)


POWIĄZANE

Pojawiają się głosy, że ma być podwyższony VAT na leki weterynaryjne z 8 do 23 p...

„Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne” ma określać cechy polski...

Ponad 2,2 tys. ton żywności dostali potrzebujący w Podlaskiem z programu Pomoc Ż...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę