aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polacy lubią i jedzą kukurydzę, jednak mają niewielką wiedzę o...

28 września 2022
Polacy lubią i jedzą kukurydzę, jednak mają niewielką wiedzę o...

Sondaż przeprowadzony na potrzeby kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” pokazuje, że lubimy i jemy kukurydzę. Mimo to – jak wynika z dostępnych danych – jej spożycie wciąż pozostaje w naszym kraju na niskim poziomie. W USA odmiana cukrowa jest produktem „narodowym” – na jednego mieszkańca przypada tam 12 kg kukurydzy, podczas gdy w Polsce – jedynie około 0,5 kg. Co sądzimy o kukurydzy, w jaki sposób ją jemy, czy znamy jej przetwory?

Powszechnie lubiana

Z badania wynika, że ponad 77% Polaków lubi kukurydzę, a jada ją blisko trzech na czterech respondentów (75%). Wśród osób, które nie jedzą kukurydzy, aż połowie nie odpowiada jej smak
– to główny powód, dla którego nie uwzględniają tego produktu w swoim jadłospisie.

Jakie znamy przetwory kukurydziane?

Najbardziej znanym produktem lub przetworem pochodzącym z kukurydzy jest popcorn/kukurydza prażona – spontanicznie wymieniło ją aż 40% ankietowanych. Na dalszych pozycjach, wskazywanych znacznie rzadziej, znalazły się: mąka kukurydziana, płatki/otręby kukurydziane, kukurydza konserwowa (w puszce) oraz wafle/chrupki kukurydziane. Niewiele osób zna tak wartościowe przetwory, jak kaszę czy olej z kukurydzy.

kukurydza

W jakiej formie najczęściej jemy kukurydzę?

Na talerzach Polaków kukurydza najczęściej pojawia się jako składnik dań, np. zupy czy sałatki (kukurydza konserwowa z puszki). Niemal połowa respondentów je kukurydzę prażoną/popcorn, popularne są również wafle i chrupki kukurydziane. Niespełna 1/3 ankietowanych sięga po płatki/ otręby kukurydziane, a także świeżą kukurydzę w kolbie.

 

kukurydza

 

- Czy powinniśmy jeść kukurydzę? Bez wątpienia – tak!

W kampanii pod hasłem „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” będziemy mówić, jak wartościowa, a jednocześnie niedoceniana jest w naszym kraju kukurydza, jakie ma zalety odżywcze i na jakie dolegliwości jej spożywanie może mieć korzystny wpływ, dlaczego warto uwzględniać kukurydzę oraz pochodzące z niej produkty w diecie każdego z nas – dorosłego, dziecka, seniora, kobiety w ciąży, osoby chorej na celiakię lub z alergią na gluten, a także jak wszechstronna jest kukurydza i jak wiele produktów spożywczych z niej powstaje – zapowiada Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

***

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.kukurydzadlazdrowia.pl

 


POWIĄZANE

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...

Ishida Europe wprowadza na rynek ulepszoną serię wag kontrolnych, zaprojektowaną...

Carlsberg Polska testuje na polskim rynku innowację opakowaniową – karton z zaok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę