aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polska na 26. miejscu w rankingu Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego 2018

6 listopada 2018
Polska na 26. miejscu w rankingu Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego 2018

Pozycja Polski w rankingu Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego od kilku lat rośnie. W 2018 r. Polska awansowała z 27. na 26. miejsce. Nasz kraj został doceniony m.in. za standardy żywieniowe i bezpieczeństwo żywnościowe.

Corteva AgriscienceTM, dział rolniczy firmy DowDuPont, oraz The Economist Intelligence Unit (EIU) opublikowały wyniki Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego 2018 (Global Food Security Index - GFSI). Raport sporządzony na zlecenie Corteva Agriscience systematyzuje i pomaga zrozumieć czynniki określające bezpieczeństwo żywnościowe badanych krajów lub jego niedostatek.

Jak wskazują autorzy raportu, w indeksie GFSI 2018 jakość i bezpieczeństwo żywności ogółem pogorszyły się m.in. z powodu zmniejszonej dywersyfikacji diety oraz niższej jakości białka. Poprawę odnotowano natomiast pod względem publikacji krajowych wytycznych dotyczących żywienia, wprowadzania strategii żywieniowych oraz funkcjonowania sektora spożywczego.

W roku 2018 liderem rankingu po raz pierwszy został Singapur. Wysoki wynik kraj ten zawdzięcza po części wzrostowi PKB na mieszkańca o prawie 30 procent od 2012 roku, przy czym udział żywności w wydatkach gospodarstw domowych wyniósł tam 6,9 procent. Poza rosnącym PKB Singapur może także pochwalić się najniższymi taryfami importowymi na produkty rolnicze spośród wszystkich krajów uwzględnionych w indeksie.

Kryteria tego rankingu są oparte na analizie systemów żywnościowych i efektów zmian środowiskowych na całym świecie. GFSI jest pierwszym rankingiem bezpieczeństwa żywnościowego, w którym uwzględniono dostępność ekonomiczną i fizyczną oraz jakość żywności. Badaniami objęto 113 krajów.

Już drugi rok z rzędu spada pozycja Stanów Zjednoczonych. Lider rankingu z lat 2012 i 2016 teraz zajął trzecie miejsce, razem z Wielką Brytanią. Słabsza pozycja USA wiąże m.in. z mniejszą dynamiką wzrostu w porównaniu do innych krajów. Ponadto pogorszył się wskaźnik stabilności politycznej w tym kraju, a zagrożenie wprowadzeniem barier w wymianie handlowej może wpłynąć na wzrost cen żywności.

W 2018 Polska awansowała na 26. miejsce (z 27 w 2017 r. i 29 w 2016 r.), z ogólnym wynikiem 75,4 (w 2017 wyniósł on 74,2, a w 2016 – 74,1). Polska została doceniona szczególnie za standardy żywieniowe, obecność systemów zabezpieczenia żywnościowego, dostęp rolników do finansowania i bezpieczeństwo żywnościowe.

Za wyzwanie dla kraju na przyszłe lata uznano wzrost PKB na jednego mieszkańca. Wydatki gospodarstw domowych przeznaczone na żywność są w Polsce dość wysokie w porównaniu z krajami Europy Zachodniej i wynoszą 16,9 proc., przy czym - jak wynika z raportu - z roku na rok ich udział maleje (w 2017 r. 17,2 proc., a w 2016 – 18 proc.).

Największą poprawę w ostatnim roku odnotowały kraje o niższych średnich oraz niskich dochodach, co sygnalizuje zwrot ku bardziej niezawodnym środkom zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Lepsze wyniki są zasługą poprawiającej się infrastruktury rolniczej oraz rosnących możliwości w zakresie wyżywienia coraz liczniejszych populacji.

Ranking GFSI opracowywany jest od 2012 r.

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę