aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Polska południowa znów zakwitnie.

18 czerwca 2024
Polska południowa znów zakwitnie.

W akcję „Kwitnące Pola” włączyło się 120 plantatorów

Wspierają bioróżnorodność, filtrują powietrze i wody opadowe, to tylko przykłady, bo zalet łąk kwietnych jest znacznie więcej. Więcej jest też plantatorów Südzucker Polska S.A., którzy te zalety doceniają. W tegoroczną odsłonę akcji „Kwitnące Pola” zaangażowało się aż 120 gospodarstw, dostarczających surowiec do zakładów produkcyjnych producenta Cukru Królewskiego. Jest to niekwestionowany rekord pod względem frekwencji wszystkich dziewięciu edycji projektu.

„Kwitnące Pola” to inicjatywa Südzucker Polska S.A., której celem jest wspieranie plantatorów w prowadzeniu zrównoważonych upraw, poprzez dostarczanie im nasion łąk kwietnych do wysiania na obrzeżach pól buraczanych i miejscach po pryzmach. W 2016 roku, gdy idea wysiewania łąk kwietnych nie była jeszcze tak mocno spopularyzowana, w świeżo zainaugurowany projekt włączyło się 15 gospodarstw. Prawie dekadę później producent Cukru Królewskiego zanotował rekordowe zainteresowanie akcją. Decyzję o zaangażowaniu się w tegoroczną odsłonę projektu podjęło 120 rolników Südzucker Polska S.A.

 - Dziewiąty rok z rzędu zachęcamy plantatorów do włączania się w nasz autorski projekt „Kwitnące Pola”. Z zadowoleniem obserwujemy tendencję wzrostową i coraz większe zainteresowanie tematem. Tym, którzy zdecydowali się dołączyć do akcji, dostarczyliśmy nasiona groszku ozdobnego, nagietka, słonecznika, facelii, koniczyny żółtej, koniczyny polnej, lnu, koniczyny perskiej, maku polnego oraz koniczyny karmazynowej. Rolnicy wysiali je na swoich gruntach, stosując proporcję około 2,5 kilograma mieszanki na 7 arów  mówi Zbigniew Izdebski, Dyrektor ds. Agrotechniki Südzucker Polska S.A.

Na przełomie czerwca i lipca wysiane nasiona zakwitną, tworząc pasy kwietne i zdobiąc okolice. Mimo niezaprzeczalnych walorów wizualnych, spełniają jednak znacznie ważniejsze funkcje. Wspierają bioróżnorodności, mają pozytywny wpływ na retencję wód opadowych czy filtrowanie powietrza. Ponadto łąki kwietne są samowystarczalne i użyźniają glebę, pozwalając tym samym zredukować stosowanie nawozów.

- „Sąsiedztwo” łąk kwietnych przynosi dla upraw buraków cukrowych szereg wymiernych korzyści, zarówno jeśli chodzi o proces wzrostu roślin, jak i ich otoczenie.  Zrównoważone rolnictwo i wsparcie plantatorów w jego prowadzeniu są dla nas kluczowe. Dlatego edukujemy, realizujemy wewnętrzne audyty i doradzamy rolnikom w zakresie prawidłowego zarządzania glebą czy płodozmianem, tak aby w pełni wykorzystywali potencjał danej plantacji, jednocześnie nie degradując jej zasobów naturalnych.   Dostarczamy im także gotowe rozwiązania. Są nimi między innymi mieszanki łąk kwietnych z projektu „Kwitnące Pola” - dodaje Zbigniew Izdebski.

 „Kwitnące Pola” to jedna z dwóch aktywności związanych z tematem łąk kwietnych w Südzucker Polska S.A. Już od 3 lat pracownicy firmy otrzymują od pracodawcy saszetki z mieszanką roślin, którą mogą wysiać w swoich przydomowych ogródkach czy w doniczkach.

 ***

Südzucker Polska S.A. jest częścią Südzucker AG – wiodącej firmy w branży spożywczej z segmentami m.in.: cukru, produktów specjalnych, skrobi i owoców. Produkt Südzucker Polska S.A. powstaje z polskich buraków ze zrównoważonych upraw, spełniających kryteria opracowane przez Sustainable Agriculture Initiative. Proces produkcyjny odbywa się w 4 zakładach - Cukrowni Cerekiew, Cukrowni Ropczyce, Cukrowni Strzelin oraz Cukrowni Świdnica - zlokalizowanych na terenie Polski południowej. Firma posiada również biuro handlowe w Wieliczce oraz biuro zarządu we Wrocławiu. Jednymi z najważniejszych aspektów funkcjonowania Südzucker Polska S.A. jest produkcja wysokiej jakości cukru z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz działalność w duchu społecznej odpowiedzialności biznesu. W cukrowniach, należących do Südzucker Polska S.A., produkcja odbywa się zgodnie z wytycznymi Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz zasadami higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Przyjęte standardy zawarte w Codex Alimentarius zostały wdrożone w oparciu o certyfikowany system HACCP. Ponadto wszystkie lokalizacje posiadają certyfikowany System Zarządzania Jakością ISO 9001:2015. Normy związane z najwyższymi standardami produkcji i usług osiągane są również dzięki wdrożeniu systemów IFS i BRC.

 

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Żniwa 2024 – Złe perspektywy dla zbóż, stabilne dla nasion oleistych i pozytywne...

Z najnowszego badania zrealizowanego na zlecenie Koalicji Dbamy o wodę w związku...

Eksperci: Cena bitcoina powinna rosnąć długoterminowo. Zakupy teraz mogą przynie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę