GUS_230920_750x100_stat Claas_20.11.2020

Ogólnopolski Informator Drobiarski 5 (152) maj 2004

6 maja 2004

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2004
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Nadszedł moment akcesji naszego kraju do Unii Europejskiej. Wszyscy na swój sposób przygotowaliśmy się do tego wydarzenia. Co tak naprawdę przyniesie Unia? - pokaże czas. Nasza redakcja w majowym wydaniu stara się pokazać Państwu miejsce polskiej produkcji drobiarskiej na tle państw Unii Europejskiej (K. Świetlik - s. 17). Nie ustajemy również w gromadzeniu odpowiedzi na pytania „nioskarzy” dotyczące znakowania, pakowania i eksportu jaj (część II tego cyklu zamieściliśmy na stronie 81). Nie zaniedbujemy również aspektów weterynaryjnych. W naszym Informatorze z tej dziedziny omawiamy szczepienia drobiu (dr A. Gaweł - s. 37, Merial - s. 47). Od maja zaczyna się także „kurnikowa walka z muchami”, którą przedstawiamy w drugim dziale obecnego wydania. Życzymy udanej lektury w nowej, Unijnej Polsce.

Redakcja

  • Rynek drobiu w Unii Europejskiej
    Po wielu latach dobrej koniunktury, w 2003 roku produkcja drobiu w Unii Europejskiej uległa głębokiej redukcji. Główną tego przyczyną była epidemia ptasiej grypy. Według danych ZMP (Zentrale Markt- und Preisberichtstelle w Bonn) i EUROSTAT-u w minionym roku całkowita produkcja mięsa drobiowego w 15 krajach członkowskich Unii ukształtowała się na poziomie ok. 8,82 mln ton (wbc) i w stosunku do 2002 roku zmalała o 0,53 mln ton, tj. o ok. 6%. Największy jej spadek, sięgający 25% odnotowano w Holandii, gdzie ptasia grypa zdziesiątkowała stada.

  • Immunoprofilaktyka u drobiu- zasady ogólne
    Z wieloletnich doświadczeń hodowlanych wynika, że wraz ze wzrostem wielkości stada i zagęszczenia zwierząt, wzrasta niebezpieczeństwo wybuchu choroby. Aktualne jest to zwłaszcza wtedy, kiedy na organizm zwierząt oddziaływają dodatkowo niekorzystne czynniki środowiskowe. Podstawową zasadą w zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierząt jest niedopuszczenie do powstawania łańcuchów zakaźnych lub przerywanie ich w każdych okolicznościach i przy użyciu wszelkich środków. Immunoprofilaktyka stosowana we właściwy sposób przesuwa zależność między zwierzęciem a mikroorganizmem na korzyść tego pierwszego, jest, więc główną metodą zapobiegania chorobom zakaźnym. Choroby zakaźne z uwagi na tendencje do szybkiego rozprzestrzeniania się na dużych obszarach oraz możliwość powodowania masowych szkód, stanowią duże zagrożenie nie tylko dla wyników produkcyjnych ferm, lecz nierzadko rzutują także na gospodarkę państw (np. grypa ptasia).

  • Problem emisji zapachu z odchodów drobiarskich
    W niniejszym doniesieniu przedstawiono wielkość emisji i koncentracji zapachu z budynków brojlerni, które związane są z cyklicznością produkcji. Przedstawiono również system wyznaczania minimalnej odległości fermy od obszarów chronionych. Wśród inwestycji szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi wymieniane są niektóre przedsięwzięcia rolnicze, głównie te związane z produkcją zwierzęcą, w szerokim tego słowa pojęciu - budynki inwentarskie, składowiska obornika, mieszalnie pasz, zakłady utylizacyjne itp.

  • Artykuły promocyjne

  • Artykuł promocyjny firmy Merial : Praktyczne pojęcia stosowane w szczepieniu brojlerów
    Szczepienie definiuje się najczęściej jako wprowadzenie osłabionego lub inaktywowanego zarazka do żywego organizmu w celu wywołania reakcji immunologicznej, a w konsekwencji wytworzenia pewnego stopnia odporności. Aby to mogło nastąpić, układ odpornościowy musi umieć identyfikować antygeny, wytwarzać przeciwciała i „komórki pamięciowe” niezbędne do realizacji odpowiedzi wtórnej. Siłę reakcji wtórnej zwiększa kontakt ze specyficznym drobnoustrojem - podczas zakażenia w warunkach terenowych albo w trakcie rewakcynacji w terenie.

  • Artykuł promocyjny firmy Bayer : Czy można zwalczyć muchy?
    Prowadzona na coraz większą skalę hodowla zwierząt wymaga szczególnych warunków higienicznych. Jednym z elementów higieny jest walka ze szkodnikami, a w szczególnoćci z muchami. Są one przenosicielami wielu niebezpiecznych dla produkcji chorób, mogących przynieść katastrofalne skutki. Muchy przebywające w budynkach inwentarskich, denerwujące zwierzęta, przyczyniają się do spadku intensywności chowu zwierząt. Owady szkodniki - stanowią nie dające się przewidzieć ryzyko i zagrożenie dla całego pogłowia zwierząt.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: www.drobiarski.com.pl


POWIĄZANE

Kilka dni temu niedźwiedź brunatny był widziany koło miejscowości Rudawka w powi...

Lasy Państwowe sprzedają dzisiaj drewno taniej niż w 2017 r. Ceny zbliżone do te...

Tak znaczącego wzrostu sprzedaży drewna, jak zaplanowały Lasy Państwowe na przys...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę