Przejściowy wzrost światowych cen żywności

1 marca 2018
Przejściowy wzrost światowych cen żywności

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu (+1,1% m/m). Jest to jednocześnie jego pierwszy wzrost w ujęciu miesięcznym od września 2017 r.

Zwiększenie wartości indeksu wynikało z wyższych cen 2 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (+6,2% m/m) oraz zbóż (+2,5% m/m). Przeciwny efekt miały niższe ceny oleju roślinnego (-3,1% m/m) oraz cukru (-3,4% m/m). Ceny mięsa w lutym nie zmieniły się w porównaniu do stycznia. W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w lutym o 2,7% wobec spadku o 3,2% w styczniu.

Naszym zdaniem odnotowany w lutym wzrost cen żywności ma przejściowy charakter. Uważamy bowiem, że ceny produktów mlecznych powrócą w kolejnych miesiącach do trendu spadkowego. W naszej ocenie obawy o produkcję mleka w Nowej Zelandii związane z utrzymująca się w tym kraju suszą nie doprowadzą do trwałego wzrostu cen produktów mlecznych. W najbliższych miesiącach oczekujemy zwiększonej podaży mleka ze strony krajów UE. Natomiast ceny zbóż pozostawać będę w kolejnych miesiącach pod presją znaczących globalnych zapasów. W efekcie oczekujemy, że w kolejnych miesiącach spadek światowych cen żywności będzie kontynuowany.

 

Credit Agricole Bank Polska S.A. / FAO


POWIĄZANE

Sekretarz stanu Zbigniew Babalski uczestniczył we wtorek w posiedzeniu Rady do s...

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki uczestniczył we wtorek w spotkaniu z delegac...

Mimo, że w Polsce hucznie ogłoszono otwarcie rynku chińskiego jednak wciąż tam n...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę