informacje
o stosowaniu
® zarejestrowana nazwa ADAMA Polska

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Redyk owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim dopiero na początku maja

11 kwietnia 2018
Redyk owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim dopiero na początku maja

W tym roku wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim rozpocznie się na początku maja. Jak powiedział w środę PAP Stanisław Kutyna ze Związku Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku, oznacza to, że wypas na górskich pastwiskach opóźni się o dwa, trzy tygodnie.

"Oczekujemy na rozpoczęcie się sezonu wypasowego (...). Trawa nie jest jeszcze wystarczająco wyrośnięta, hodowcom nie sprzyjają też warunki atmosferyczne" - mówił Kutyna.

W jego ocenie "należy się spodziewać, że w tym roku wypasy opóźnią się o dwa, trzy tygodnie". "Na bieszczadzkich pastwiskach owce pojawią się przypuszczalnie około 5-10 maja" - dodał przedstawiciel Związku Hodowców Owiec i Kóz.

Zdaniem Kutyny głównym powodem opóźnienia była przedłużająca się zima.

Przypomniał, że "w latach 80. ubiegłego wieku na licznych pastwiskach w Bieszczadach każdego roku wypasano prawie 50 tys. owiec". "Te czasy dawno jednak minęły" - mówił Kutyna. W tym roku wokół rozrzuconych w górach bacówek będzie wypasać się blisko 5 tys. owiec. Połowa zwierząt, które w tym roku wyruszą w góry, należy do baców z Podhala; głównie z okolic Nowego Targu. Pozostałe owce są własnością miejscowych hodowców

Podobnie jak w poprzednich sezonach, owce wypasane będą wokół bacówek m.in. w okolicach Nowego Łupkowa, Średniej Wsi w Bieszczadach czy Krempnej w Beskidzie Niskim. W każdej bacówce stado liczy od 500 do nawet 1500 sztuk.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasa się głównie polską owcę górską oraz znacznie rzadziej cakiel podhalański. Zwierzęta dostarczają skóry, wełnę, chude mięso, mleko do wyrobu serów owczych. Są przystosowane do niekorzystnych warunków środowiskowych, np. opadów i niskich temperatur.

 

(PAP)


POWIĄZANE

Jesteśmy jako kraj potentatem produkcji owoców, ale jemy aż o 40% mniej owoców n...

Głosowanie w Komisji AGRI PE nad sprawozdaniem p. Ulriki Müller dotyczącym rozpo...

W odpowiedzi na pismo z 7 marca 2019 r. Zarządu KRIR realizujące wniosek zgłoszo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę