CTR_2024
TSW_XV_2025

SM MLEKPOL stawia kolejny milowy krok

8 grudnia 2016

Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Polsce.

 

Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność Zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Zatrudnienie w nowej proszkowni znajdzie najprawdopodobniej 100 osób.

 

Już ruszyły prace budowlane związane z jedną z największych inwestycji Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. W sąsiedztwie ZPM Mrągowo, gdzie produkowane są m.in doceniane przez konsumentów Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko, powstanie nowoczesna fabryka proszków mlecznych. Produkowane będą tu, m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food.

6 grudnia 2016 r. miało miejsce uroczyste podpisanie Aktu Erekcyjnego i wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę nowej proszkowni. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością m.in. Artur Chojecki – Wojewoda Warmińsko – Mazurski i Gustaw Marek Brzezin – Marszałek województwa Warmińsko – Mazurskiego.

 

Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/ 19 r.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

SM MLEKPOL Zakład Produkcji Mleczarskiej w MRĄGOWIE

W skład Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL, ZPM w Mrągowie wszedł 29 października 2000 roku. Jest drugim Zakładem MLEKPOL-u pod względem ilości przerabianego mleka - udział w przerobie surowca wynosi ok. 20% . Przerób mleka w 2015 wyniósł 426 mln. litrów, przerób serwatki - 286 mln. litrów. Dziennie średnio, ZPM Mrągowo przerabia ok. 1 mln. litrów mleka oraz 800 tys. litrów serwatki. ZPM w Mrągowie zatrudnia 385 osób. Posiada system ISO i certyfikat HACCP. Zakład ma uprawnienie eksportowe UE. Posiada także certyfikaty IFS, BRC, Kosher oraz Hallal.

ZPM Mrągowo rocznie produkuje m.in. 34 643 384 kg serów dojrzewających, 7 350 818 litrów jogurtów Milko, 32 284 114 litrów Maślanki Mrągowskiej.


ZPM MRĄGOWO historia

Spółdzielnia Mleczarska w Mrągowie rozpoczęła działalność w 1946 roku odbudowując po wojnie poprzedni zakład mleczarski wybudowany w 1904 roku.

W 1957 roku powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Mrągowie i Mikołajkach. Połączenie nastąpiło na przełomie lat 1963-1964. Spółdzielnia liczyła wówczas 2 625 członków. W 1970 r. spółdzielnia skupowała 20 tys. litrów dziennie za pośrednictwem 42 punktów skupu. Około połowa dostaw pochodziła z rolniczych gospodarstw uspołecznionych. Po reorganizacji mleczarstwa w 1976 roku Mrągowo znalazło się w strukturach Wojewódzkiego Związku w Olsztynie.

 

W latach siedemdziesiątych przystąpiono do opracowania dokumentacji na budowę nowego zakładu. Budowę rozpoczęto w 1974 roku. W październiku 1986 oddano do eksploatacji serownię. Pozostałe wydziały rozpoczęły przerób mleka w roku 1989 ( Dział Proszkowni w czerwcu , a Wydział Produkcji Miejskiej w kwietniu). Zakład specjalizował się w produkcji sera oraz mleka i serwatki w proszku. Przełomowym momentem dla rozwoju ZPM Mrągowo okazał się czerwiec 1999 r., kiedy to Zebranie Przedstawicieli OSM Mrągowo podjęło uchwałę o połączeniu się ze Spółdzielnią Mleczarską MLEKPOL w Grajewie. Od momentu połączenia rozpoczął się okres porządkowania produkcji oraz niezbędnych inwestycji. W latach 2002-2004 dokonano modernizacji Odbieralni oraz Aparatowni Zakładu. W 2004 roku zamontowano linie produkcyjne oraz nowoczesne maszyny Elopak oraz Tetra Top do wyrobu produktów świeżych fermentowanych pod markami Milko, Mazurski Smak oraz Maślanka Mrągowska. W 2009 linia została uruchomiona największa linia serowarska w Polsce, o wydajności 1 miliona litrów przerabianego mleka na dobę. W 2015 roku wyprodukowano w Mrągowie ok. 35 tys. ton sera twardego. ZPM Mrągowo jest największym producentem sera w Polsce.

Ze względu na dużą produkcje serowarską w ZPM Mrągowo powstaje duża ilość serwatki. Część serwatki jest proszkowana w istniejącej Proszkowni. W 2015 wyprodukowano ok.13 tys. ton serwatki w proszku.


Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich SM MLEKPOL

Ze względu na dużą ilość serwatki płynnej w 2014 r. Rada Nadzorcza i Zarząd Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie podjęły decyzję o wybudowaniu w Mrągowie, w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich. 7 października 2016 Starostwo Powiatowe w Mrągowie wydało decyzję zatwierdzającą projekt budowlany oraz udzieliło pozwolenia na budowę nowej proszkowni. Decyzja stała się prawomocna 2 listopada 2016 r. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Łączna powierzchnia budynków produkcyjnych to 20 tys. m.kw. Wysokość od 11- 43 m. Łączna kubatura - 360 tys. m.sześc. Wykonawcą części budowlanej jest firma Budimex SA. Technologie dostarczy GEA. Planowane uruchomienie inwestycji to lata 2018/19 r. W ZPSPM produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł, a zatrudnienie w nowej proszkowni znajdzie najprawdopodobniej 100 osób.

 

Najbardziej znane marki powstające w ZPM MRĄGOWO SM MLEKPOL

 

MAŚLANKA MRĄGOWSKA

Maślanka Mrągowska istnieje od 1997 roku. To tradycyjny, polski orzeźwiający napój mleczny o lekko kwaskowym smaku. Maślanka jest bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Znajdziemy w niej nie tylko wapń, lecz także białka, sole mineralne i bogactwo witamin z grupy B. Maślanka zawiera tylko 1,5 tłuszczu. Jest lekkostrawna, dietetyczna i dlatego do codziennego menu chętnie włączają ją osoby pragnące zgubić kilka kilogramów. Maślanka ułatwia trawienie i reguluje gospodarkę pokarmową. Jej walory sprawiają, że jest pełnowartościowym uzupełnieniem diety, a nawet rozwiązaniem wielu problemów cywilizacyjnych. Dotyczy to zwłaszcza nietolerancji składników mleka krowiego – laktozy i białka.

 

Maślanka Mrągowska, oprócz naturalnej występuje również w wersjach smakowych. Jej skład uzupełniają owoce: brzoskwinia, truskawka, pieczone jabłka, owoce leśne.

W wersji deserowej Stracciatella, napój wzbogacono kawałkami aromatycznej czekolady. W 2016 r. paleta smaków Maślanki Mrągowski poszerzyła się o dwa nowe: cytryna oraz mango_kardamon. Połączenie najlepszego polskiego mleka i egzotycznych dodatków dało znakomite efekty. Maślanka Mrągowska ma swoich lojalnych konsumentów. Bez jakiegokolwiek wsparcia komunikacyjnego stała się największą marką w tym segmencie mleczarstwa, w Polsce. Dopiero w 2013 r. przeprowadzona została pierwsza kampania reklamowa Maślanki Mrągowskiej. Spot promocyjny zaskakiwał. Jego bohaterami byli starsi panowie, którzy po wypiciu Maślanki Mrągowskiej odtańczyli widowiskowy breakdance .

W ten niebanalny sposób producent Maślanki Mrągowskiej pokazał jej niezwykłe wartości prozdrowotne łamiąc stereotyp, że produkty mleczne szkodliwe są dla osób w wieku dojrzałym. Przekaz ten skierowany był nie tylko do osób starszych. Miał także zainteresować młodego konsumenta pokazując właściwości Maślanki Mrągowskiej, która pozwala zachować dobre zdrowie i znakomita formę na długie lata.

 

MILKO

 

Marka Milko obecna jest na rynku od 2003 roku. Milko to gama napojów fermentowanych oraz mleko. Pod szyldem Milko znajdujemy wyśmienite jogurty, maślanki, kefiry i mleko. Szczególnym powodzeniem wśród konsumentów cieszą się jogurty owocowe i deserowe. Powstały z najlepszego mleka oraz najwyższej jakości dodatków owocowych i smakowych. Obok smaków: morelowego, wiśniowego, truskawkowego, czerwonej pomarańczy czy żurawiny znajdziemy wyjątkowe jogurty o smaku waniliowym, tiramisu i straciatella. Milko to radość życia! Kampania reklamowa marki Milko skierowana była do osób prowadzących aktywny i zdrowy tryb życia, oczekujących od produktów mlecznych dostarczania pozytywnej energii. Takie jest właśnie Milko – zdrowe, naturalne, pełne energii! Milko to pokusa, której nie warto się opierać.

Produkty Milko można nabyć w innowacyjnym opakowaniu – butelce kartonowej z zakrętką. Opakowanie to jest idealną propozycją dla ludzi aktywnych, zarówno dla dorosłych jaki i dzieci. Milko w unikalnej butelce jest idealnym połączeniem zdrowej przekąski w funkcjonalnym opakowaniu. Jest wygodne w użyciu. Świetnie sprawdza się zarówno w domu, w pracy jaki i podczas plenerowych wypraw czy imprez.

 

O SM MLEKPOL

 

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie to największy producent mleka i produktów mlecznych w Polsce. Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce SM MLEKPOL przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To blisko 5 milionów litrów mleka dziennie od ponad 11 300 producentów.

Produkty MLEKPOL-u powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.



SM MLEKPOL w swojej ofercie posiada: mleko pasteryzowane i UHT, śmietany i śmietanki, napoje fermentowane, masło, twarogi, serki wiejskie i śmietankowe oraz sery żółte. Flagowymi markami są: Łaciate, Milko, Białe, Mazurski Smak, Rolmlecz, Maślanka Mrągowska.

Ponad 30% wyrobów SM MLEKPOL jest eksportowanych do krajów Ameryki Południowej, Azji, Europy i krajów Dalekiego Wschodu. Zagraniczni odbiorcy doceniają jakość produktu oraz stabilność współpracy jaką zapewnia MLEKPOL.

 

SM MLEKPOL była wielokrotnie nagradzana i wyróżniana, w tym tytułem największego Pracodawcy Podlasia. Za swoje wyroby Spółdzielnia mleczarska MLEKPOL otrzymała m.in. złote medale w konkursie Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food w 2015 r., za Maślankę Mrągowską i serek homogenizowany o smaku waniliowym ROLMLECZ a w 2016 r. za mleko Łaciate Junior, Mleko Zsiadłe MLEKPOL oraz ser dojrzewający Złoty Mazur w plastrach.

Mleko ŁACIATE zostało nagrodzone prestiżowym tytułem Podlaskiej Marki a przez konsumentów - „Ulubionej Marki 2015” i Hitu Handlu. Otrzymało również „Złoty paragon” 2016 r. a wersja dla najmłodszych - Łaciate Junior 3,8% została wybrana „Przebojem FMCG” 2016 r. Jogurt Grecki MLEKPOL i śmietanka Łaciata 36% zyskały miano Najlepszego Produktu 2016.

MLEKPOL gwarantuje najwyższą jakość i naturalny smak produktów.

 

BUDIMEX SA

Budimex jest spółką z blisko pięćdziesięcioletnią tradycją, liderem polskiego rynku budowlanego. Zatrudnia ponad 6000 specjalistów. Profil jej działalności obejmuje realizację projektów z zakresu infrastruktury: drogowej, kolejowej i lotniskowej, kubaturowych oraz energetyki i przemysłu. Budimex obecny jest nie tylko na rynku polskim ale też zagranicznym. Stopniowo zwiększa również swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami. Od 1995 roku spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu RESPECT – najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu – Ferrovial. Grupa Budimex współpracuje rocznie z 12 tys. kontrahentów. W skład grupy wchodzą: Budimex Nieruchomości, Mostostal Kraków oraz Elektromontaż Poznań SA.

Budimex jest jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie – inicjatywy utworzonej w 2010 r., zrzeszającej największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

 

GEA POLSKA

Grupa GEA jest jednym z największych producentów i dostawców linii technologicznych, maszyn i komponentów dla przemysłu mleczarskiego, spożywczego, chemicznego i rolnego.

GEA obecna jest w Polsce od ponad 25 lat. Firma zorientowana jest na wdrażanie innowacyjnych rozwiązań procesowych pozwalających na optymalne wykorzystanie istniejących zasobów i zastosowanych technologii, zapewniając przy tym profesjonalny serwis techniczny oraz najwyższe standardy higieny. Oferta GEA to m.in. kompletne linie procesowe, instalacje UHT, wyparki, suszarnie rozpyłowe i instalacje filtracji membranowej do produkcji szerokiej gamy wyrobów mleczarskich, wirówki, homogenizatory, pompy, zawory oraz instalacje chłodnicze.

Instalacje GEA pracują w największych zakładach przetwórstwa mleczarskiego w Polsce i na świecie.

Biuro Prasowe Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL


POWIĄZANE

Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś został oszukany podczas ...

W dn. 25.11 br. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Cop...

W Busan w Korei Południowej zakończyła się 5. runda negocjacji w sprawie globaln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę