SM MLEKPOL stawia kolejny milowy krok

8 grudnia 2016

Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Polsce.

 

Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność Zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Zatrudnienie w nowej proszkowni znajdzie najprawdopodobniej 100 osób.

 

Już ruszyły prace budowlane związane z jedną z największych inwestycji Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. W sąsiedztwie ZPM Mrągowo, gdzie produkowane są m.in doceniane przez konsumentów Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko, powstanie nowoczesna fabryka proszków mlecznych. Produkowane będą tu, m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food.

6 grudnia 2016 r. miało miejsce uroczyste podpisanie Aktu Erekcyjnego i wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę nowej proszkowni. Wydarzenie zaszczycili swoją obecnością m.in. Artur Chojecki – Wojewoda Warmińsko – Mazurski i Gustaw Marek Brzezin – Marszałek województwa Warmińsko – Mazurskiego.

 

Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex SA. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/ 19 r.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

SM MLEKPOL Zakład Produkcji Mleczarskiej w MRĄGOWIE

W skład Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL, ZPM w Mrągowie wszedł 29 października 2000 roku. Jest drugim Zakładem MLEKPOL-u pod względem ilości przerabianego mleka - udział w przerobie surowca wynosi ok. 20% . Przerób mleka w 2015 wyniósł 426 mln. litrów, przerób serwatki - 286 mln. litrów. Dziennie średnio, ZPM Mrągowo przerabia ok. 1 mln. litrów mleka oraz 800 tys. litrów serwatki. ZPM w Mrągowie zatrudnia 385 osób. Posiada system ISO i certyfikat HACCP. Zakład ma uprawnienie eksportowe UE. Posiada także certyfikaty IFS, BRC, Kosher oraz Hallal.

ZPM Mrągowo rocznie produkuje m.in. 34 643 384 kg serów dojrzewających, 7 350 818 litrów jogurtów Milko, 32 284 114 litrów Maślanki Mrągowskiej.


ZPM MRĄGOWO historia

Spółdzielnia Mleczarska w Mrągowie rozpoczęła działalność w 1946 roku odbudowując po wojnie poprzedni zakład mleczarski wybudowany w 1904 roku.

W 1957 roku powstała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Mrągowie i Mikołajkach. Połączenie nastąpiło na przełomie lat 1963-1964. Spółdzielnia liczyła wówczas 2 625 członków. W 1970 r. spółdzielnia skupowała 20 tys. litrów dziennie za pośrednictwem 42 punktów skupu. Około połowa dostaw pochodziła z rolniczych gospodarstw uspołecznionych. Po reorganizacji mleczarstwa w 1976 roku Mrągowo znalazło się w strukturach Wojewódzkiego Związku w Olsztynie.

 

W latach siedemdziesiątych przystąpiono do opracowania dokumentacji na budowę nowego zakładu. Budowę rozpoczęto w 1974 roku. W październiku 1986 oddano do eksploatacji serownię. Pozostałe wydziały rozpoczęły przerób mleka w roku 1989 ( Dział Proszkowni w czerwcu , a Wydział Produkcji Miejskiej w kwietniu). Zakład specjalizował się w produkcji sera oraz mleka i serwatki w proszku. Przełomowym momentem dla rozwoju ZPM Mrągowo okazał się czerwiec 1999 r., kiedy to Zebranie Przedstawicieli OSM Mrągowo podjęło uchwałę o połączeniu się ze Spółdzielnią Mleczarską MLEKPOL w Grajewie. Od momentu połączenia rozpoczął się okres porządkowania produkcji oraz niezbędnych inwestycji. W latach 2002-2004 dokonano modernizacji Odbieralni oraz Aparatowni Zakładu. W 2004 roku zamontowano linie produkcyjne oraz nowoczesne maszyny Elopak oraz Tetra Top do wyrobu produktów świeżych fermentowanych pod markami Milko, Mazurski Smak oraz Maślanka Mrągowska. W 2009 linia została uruchomiona największa linia serowarska w Polsce, o wydajności 1 miliona litrów przerabianego mleka na dobę. W 2015 roku wyprodukowano w Mrągowie ok. 35 tys. ton sera twardego. ZPM Mrągowo jest największym producentem sera w Polsce.

Ze względu na dużą produkcje serowarską w ZPM Mrągowo powstaje duża ilość serwatki. Część serwatki jest proszkowana w istniejącej Proszkowni. W 2015 wyprodukowano ok.13 tys. ton serwatki w proszku.


Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich SM MLEKPOL

Ze względu na dużą ilość serwatki płynnej w 2014 r. Rada Nadzorcza i Zarząd Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie podjęły decyzję o wybudowaniu w Mrągowie, w Specjalnej Strefie Ekonomicznej Zakładu Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich. 7 października 2016 Starostwo Powiatowe w Mrągowie wydało decyzję zatwierdzającą projekt budowlany oraz udzieliło pozwolenia na budowę nowej proszkowni. Decyzja stała się prawomocna 2 listopada 2016 r. Planowana wydajność zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Łączna powierzchnia budynków produkcyjnych to 20 tys. m.kw. Wysokość od 11- 43 m. Łączna kubatura - 360 tys. m.sześc. Wykonawcą części budowlanej jest firma Budimex SA. Technologie dostarczy GEA. Planowane uruchomienie inwestycji to lata 2018/19 r. W ZPSPM produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food. Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł, a zatrudnienie w nowej proszkowni znajdzie najprawdopodobniej 100 osób.

 

Najbardziej znane marki powstające w ZPM MRĄGOWO SM MLEKPOL

 

MAŚLANKA MRĄGOWSKA

Maślanka Mrągowska istnieje od 1997 roku. To tradycyjny, polski orzeźwiający napój mleczny o lekko kwaskowym smaku. Maślanka jest bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Znajdziemy w niej nie tylko wapń, lecz także białka, sole mineralne i bogactwo witamin z grupy B. Maślanka zawiera tylko 1,5 tłuszczu. Jest lekkostrawna, dietetyczna i dlatego do codziennego menu chętnie włączają ją osoby pragnące zgubić kilka kilogramów. Maślanka ułatwia trawienie i reguluje gospodarkę pokarmową. Jej walory sprawiają, że jest pełnowartościowym uzupełnieniem diety, a nawet rozwiązaniem wielu problemów cywilizacyjnych. Dotyczy to zwłaszcza nietolerancji składników mleka krowiego – laktozy i białka.

 

Maślanka Mrągowska, oprócz naturalnej występuje również w wersjach smakowych. Jej skład uzupełniają owoce: brzoskwinia, truskawka, pieczone jabłka, owoce leśne.

W wersji deserowej Stracciatella, napój wzbogacono kawałkami aromatycznej czekolady. W 2016 r. paleta smaków Maślanki Mrągowski poszerzyła się o dwa nowe: cytryna oraz mango_kardamon. Połączenie najlepszego polskiego mleka i egzotycznych dodatków dało znakomite efekty. Maślanka Mrągowska ma swoich lojalnych konsumentów. Bez jakiegokolwiek wsparcia komunikacyjnego stała się największą marką w tym segmencie mleczarstwa, w Polsce. Dopiero w 2013 r. przeprowadzona została pierwsza kampania reklamowa Maślanki Mrągowskiej. Spot promocyjny zaskakiwał. Jego bohaterami byli starsi panowie, którzy po wypiciu Maślanki Mrągowskiej odtańczyli widowiskowy breakdance .

W ten niebanalny sposób producent Maślanki Mrągowskiej pokazał jej niezwykłe wartości prozdrowotne łamiąc stereotyp, że produkty mleczne szkodliwe są dla osób w wieku dojrzałym. Przekaz ten skierowany był nie tylko do osób starszych. Miał także zainteresować młodego konsumenta pokazując właściwości Maślanki Mrągowskiej, która pozwala zachować dobre zdrowie i znakomita formę na długie lata.

 

MILKO

 

Marka Milko obecna jest na rynku od 2003 roku. Milko to gama napojów fermentowanych oraz mleko. Pod szyldem Milko znajdujemy wyśmienite jogurty, maślanki, kefiry i mleko. Szczególnym powodzeniem wśród konsumentów cieszą się jogurty owocowe i deserowe. Powstały z najlepszego mleka oraz najwyższej jakości dodatków owocowych i smakowych. Obok smaków: morelowego, wiśniowego, truskawkowego, czerwonej pomarańczy czy żurawiny znajdziemy wyjątkowe jogurty o smaku waniliowym, tiramisu i straciatella. Milko to radość życia! Kampania reklamowa marki Milko skierowana była do osób prowadzących aktywny i zdrowy tryb życia, oczekujących od produktów mlecznych dostarczania pozytywnej energii. Takie jest właśnie Milko – zdrowe, naturalne, pełne energii! Milko to pokusa, której nie warto się opierać.

Produkty Milko można nabyć w innowacyjnym opakowaniu – butelce kartonowej z zakrętką. Opakowanie to jest idealną propozycją dla ludzi aktywnych, zarówno dla dorosłych jaki i dzieci. Milko w unikalnej butelce jest idealnym połączeniem zdrowej przekąski w funkcjonalnym opakowaniu. Jest wygodne w użyciu. Świetnie sprawdza się zarówno w domu, w pracy jaki i podczas plenerowych wypraw czy imprez.

 

O SM MLEKPOL

 

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie to największy producent mleka i produktów mlecznych w Polsce. Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce SM MLEKPOL przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To blisko 5 milionów litrów mleka dziennie od ponad 11 300 producentów.

Produkty MLEKPOL-u powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.



SM MLEKPOL w swojej ofercie posiada: mleko pasteryzowane i UHT, śmietany i śmietanki, napoje fermentowane, masło, twarogi, serki wiejskie i śmietankowe oraz sery żółte. Flagowymi markami są: Łaciate, Milko, Białe, Mazurski Smak, Rolmlecz, Maślanka Mrągowska.

Ponad 30% wyrobów SM MLEKPOL jest eksportowanych do krajów Ameryki Południowej, Azji, Europy i krajów Dalekiego Wschodu. Zagraniczni odbiorcy doceniają jakość produktu oraz stabilność współpracy jaką zapewnia MLEKPOL.

 

SM MLEKPOL była wielokrotnie nagradzana i wyróżniana, w tym tytułem największego Pracodawcy Podlasia. Za swoje wyroby Spółdzielnia mleczarska MLEKPOL otrzymała m.in. złote medale w konkursie Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food w 2015 r., za Maślankę Mrągowską i serek homogenizowany o smaku waniliowym ROLMLECZ a w 2016 r. za mleko Łaciate Junior, Mleko Zsiadłe MLEKPOL oraz ser dojrzewający Złoty Mazur w plastrach.

Mleko ŁACIATE zostało nagrodzone prestiżowym tytułem Podlaskiej Marki a przez konsumentów - „Ulubionej Marki 2015” i Hitu Handlu. Otrzymało również „Złoty paragon” 2016 r. a wersja dla najmłodszych - Łaciate Junior 3,8% została wybrana „Przebojem FMCG” 2016 r. Jogurt Grecki MLEKPOL i śmietanka Łaciata 36% zyskały miano Najlepszego Produktu 2016.

MLEKPOL gwarantuje najwyższą jakość i naturalny smak produktów.

 

BUDIMEX SA

Budimex jest spółką z blisko pięćdziesięcioletnią tradycją, liderem polskiego rynku budowlanego. Zatrudnia ponad 6000 specjalistów. Profil jej działalności obejmuje realizację projektów z zakresu infrastruktury: drogowej, kolejowej i lotniskowej, kubaturowych oraz energetyki i przemysłu. Budimex obecny jest nie tylko na rynku polskim ale też zagranicznym. Stopniowo zwiększa również swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami. Od 1995 roku spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu RESPECT – najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu – Ferrovial. Grupa Budimex współpracuje rocznie z 12 tys. kontrahentów. W skład grupy wchodzą: Budimex Nieruchomości, Mostostal Kraków oraz Elektromontaż Poznań SA.

Budimex jest jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie – inicjatywy utworzonej w 2010 r., zrzeszającej największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

 

GEA POLSKA

Grupa GEA jest jednym z największych producentów i dostawców linii technologicznych, maszyn i komponentów dla przemysłu mleczarskiego, spożywczego, chemicznego i rolnego.

GEA obecna jest w Polsce od ponad 25 lat. Firma zorientowana jest na wdrażanie innowacyjnych rozwiązań procesowych pozwalających na optymalne wykorzystanie istniejących zasobów i zastosowanych technologii, zapewniając przy tym profesjonalny serwis techniczny oraz najwyższe standardy higieny. Oferta GEA to m.in. kompletne linie procesowe, instalacje UHT, wyparki, suszarnie rozpyłowe i instalacje filtracji membranowej do produkcji szerokiej gamy wyrobów mleczarskich, wirówki, homogenizatory, pompy, zawory oraz instalacje chłodnicze.

Instalacje GEA pracują w największych zakładach przetwórstwa mleczarskiego w Polsce i na świecie.

Biuro Prasowe Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL


POWIĄZANE

Dlaczego powinniśmy zainteresować się globalnym Południem? ● Około 768 milionów ...

Ubezpieczyciele notują rekordową liczbę szkód spowodowanych zjawiskami pogodowym...

Aż 40 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa. Prawie połowa Europej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę