aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Spotkanie zespołu tematycznego Dolnośląski Targ Rolny

8 listopada 2019
Spotkanie zespołu tematycznego Dolnośląski Targ Rolny

Różnorodność i bogactwo dziedzictwa kulturowego, w tym kulinarnego i przyrodniczego wsi dolnośląskiej stanowi o wyjątkowości regionu i jest ważnym elementem jego promocji oraz rozwoju. Dolny Śląsk ze względu na przenikanie różnych kultur i tradycji cechuje się ogromnym bogactwem kulturowym i kulinarnym, stanowiącym jego integralną część.

Obecnie rolnicy wytwarzający lokalną żywność mogą prowadzić sprzedaż na terenie własnego gospodarstwa, podczas kiermaszów czy festynów lub odsprzedawać produkty do punktów sprzedaży detalicznej. Jednak udział pośredników w sprzedaży lokalnej żywności,  powoduje wydłużanie się łańcuchów dostaw. Ma to wpływ na wyższe ceny produktów finalnych, za które płacą konsumenci, a co za tym idzie, uzyskiwanie przez rolników czy producentów niższych dochodów. Dodatkowym istotnym problemem jest brak miejsc, w których rolnicy i mali producenci mogliby cyklicznie sprzedawać wysokiej jakości produkty finalnym konsumentom.

Dlatego Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu przystępuje do realizacji projektu, w ramach którego zostanie powołany Zespół Tematyczny dotyczący organizacji Dolnośląskiego Targu Rolnego – miejsca gdzie dostępna będzie szeroka gama produktów wytwarzanych przez lokalnych producentów.

W ramach projektu zostanie zorganizowane spotkanie informacyjno-promocyjne, podczas którego planowane jest opracowanie strategii promocji i założeń organizacyjnych cyklu targów do realizacji w kolejnym 2020 roku.

Celem spotkania będzie zachęcenie i zainspirowanie dolnośląskich rolników i producentów do podejmowania nowych, innowacyjnych przedsięwzięć w zakresie produkcji, promocji i wprowadzania do obrotu żywności wysokiej jakości, w oparciu o zasadę krótkich łańcuchów dostaw. Stworzenie platformy umożliwiającej podniesienie poziomu wiedzy, wymianę doświadczeń, bezpośrednią rozmowę ułatwi tworzenie sieci kontaktów podmiotów zainteresowanych innowacjami w rolnictwie, produkcji żywności i na obszarach wiejskich

Do udziału w spotkaniu zapraszamy rolników, producentów lokalnej żywności, przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego, doradców, przedstawicieli świata nauki, mieszkańców obszarów wiejskich i wszystkich zainteresowanych lokalną żywnością wysokiej jakości.

Spotkanie odbędzie się 29.11.2019 r., o godz. 10.00, w AGRO Obiekcie hotelowym DODR, przy ul. Zwycięskiej 4.

W załączeniu program oraz karta zgłoszenia. Osoby zainteresowane udziałem proszę o przesłanie wypełnionej karty zgłoszenia na adres: izabela.michniewicz@dodr.pl

Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, o udziale decyduje kolejność zgłoszeń.

Projekt opracowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego.

 

Do pobrania : Karta zgłoszenia (DOC - 128 kB)

 

dodr.pl


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę