Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Sukces kampanii sokowej KGS

6 czerwca 2024
Sukces kampanii sokowej KGS

Tegoroczna kampania sokowa w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. zakończyła się sukcesem – wyniki są lepsze od osiągniętych w zeszłym roku.

Kampania sokowa przeprowadzona w trzech cukrowniach: Kruszwica, Nakło i Werbkowice, obejmująca przetwarzanie soku gęstego na cukier i melas, pozwala na efektywniejsze wykorzystanie zasobów, skrócenie czasu przerobu buraków oraz zwiększenie możliwości przerobowych zakładów. Decyzja o odkładaniu soku gęstego ma przesłanki ekonomiczne i logistyczne, umożliwiając elastyczne dostosowanie się do warunków zimowych oraz redukcję kosztów magazynowania cukru i zwiększenie pojemności magazynowej dla melasu.

Zarówno w tym jak i poprzednim roku, kampanie sokowe przebiegły sprawnie i bez zakłóceń, a proces technologiczny w cukrowniach prowadzony był w sposób optymalny, co zaowocowało bardzo dobrymi wynikami techniczno-produkcyjnymi.

Największy wzrost zanotowano w Cukrowni Werbkowice, gdzie w 2024 roku wyprodukowano 40 600 ton cukru i 11 900 ton melasu z 64 000 ton soku gęstego, w porównaniu do 31 600 ton cukru i 8 400 ton melasu z 55 400 ton soku w 2023 roku. W Cukrowni Nakło w bieżącym roku wyprodukowano 21 300 ton cukru i 6 000 ton melasu z 36 000 ton soku gęstego, przewyższając wynik z 2023 roku, który wyniósł 20 800 ton cukru i 5 700 ton melasu z 36 400 ton soku.  Natomiast w Cukrowni Kruszwica w 2024 roku uzyskano 40 400 ton cukru i 13 400 ton melasu ze zgromadzonych 75 000 ton soku gęstego, co jest osiągnięciem nieco niższym niż rok temu, gdy wyprodukowano 42 100 ton cukru i 12 300 ton melasu z 75 400 ton soku.

Lepsze wyniki tegorocznej kampanii wynikają z ilości zgromadzonego soku gęstego oraz optymalizacji procesów produkcyjnych. Ilość odkładanego soku gęstego zależy od ilości buraków do przerobu oraz ich składu chemicznego, który wpływa na wydajność cukru i melasu.

„Tegoroczna kampania sokowa potwierdza skuteczność inwestycji realizowanych w oddziałach Krajowej Grupy Spożywczej S.A., które przyczyniają się do poprawy wydajności procesów produkcyjnych i uzyskania bardzo dobrych wyników” – powiedział Marek Zagórski, Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.

Plan inwestycji realizowanych na przestrzeni lat pozwala przygotować oddziały Krajowej Grupy Spożywczej S.A. do sprawnego prowadzenia działań, w tym kampanii sokowej. W ramach zadań inwestycyjnych w Cukrowni Kruszwica zrealizowano budowę zbiorników soku gęstego o pojemności 60 000 m sześc. wraz z dostawą urządzeń i wykonaniem towarzyszących instalacji technologicznych, rozwiązując problem magazynowania cukru i melasu oraz zapewniając stabilną pracę zakładu.  Z kolei w Cukrowni Nakło zbudowano zbiornik soku gęstego o pojemności 30 000 m sześc., co poprawiło efektywność i bezpieczeństwo produkcji. W Cukrowni Werbkowice zmodernizowano stację pras wysłodkowych oraz zbudowano stację załadunku cukrem cystern kolejowych, co zwiększyło wydajność i usprawniło logistykę.

Inwestycje umożliwiły prowadzenie intensywniejszych i krótszych kampanii, przyniosły poprawę jakości cukru oraz zwiększenie bezpieczeństwa operacyjnego, co przekłada się na lepsze wyniki produkcyjne i ekonomiczne Oddziałów Krajowej Grupy Spożywczej S.A.

 

oprac, e-mk,ppr.pl


POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę