aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Świąteczna Zbiórka Żywności dla potrzebujących od 1 do 3 grudnia

27 listopada 2017
Świąteczna Zbiórka Żywności dla potrzebujących od 1 do 3 grudnia

W tym roku zbiórka jedzenia dla potrzebujących, którą w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie organizują Banki Żywności, odbędzie się od 1 do 3 grudnia. Produkty - np. mąkę, przetwory i słodycze - można będzie włożyć do koszy w wybranych sklepach.

W tegorocznej zbiórce uczestniczyć będzie ok. 55 tys. wolontariuszy w ponad 500 miejscowościach w całym kraju. W akcję zaangażowanych jest ok. trzy tys. sklepów, gdzie ustawione zostaną specjalnie oznaczone kosze. Będzie można do nich wkładać produkty spożywcze; trafią one na stoły osób, których niewielki domowy budżet uniemożliwia przygotowanie świątecznych posiłków.

Najbardziej potrzebne są produkty o długim terminie ważności - m.in. mąka, cukier, olej, owoce i konserwy w puszkach, makaron, ryż, kasze, dżemy i bakalie. Wolontariusze liczą także na słodycze, które szczególnie cieszą dzieci.

Organizatorzy akcji wskazują, że "w okresie, kiedy większość z nas przygotowuje i smakuje potrawy świąteczne, rozchodzący się na zewnątrz wielu domów zapach świąt, to wciąż dla blisko 2 milionów osób w Polsce, żyjących w skrajnym ubóstwie, jedyne dostępne świąteczne doznanie".

"Planując święta, myślimy o tym, co ugotujemy, upieczemy, jak doprawimy świąteczne potrawy, żeby zasmakowały naszym najbliższym. Nie zapominajmy również o tych, dla których często jedyną przyprawą potrawy jest głód: o dzieciach, rodzinach, osobach samotnych, starszych, pozbawionych szansy na jakikolwiek ciepły posiłek. Robiąc zakupy dla siebie, kupmy kilka produktów spożywczych więcej dla innych i dodajmy smaku także ich świętom, by mogli spędzić je z godnością" - podkreśla prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.

Artykuły zebrane podczas zbiórki trafiają do magazynów Banków Żywności. Będą sortowane, ważone i liczone. Następnie zostaną przekazane podopiecznym organizacji charytatywnych, które wspierają najuboższych. Pomoc dotrze m.in. do rodzin wielodzietnych, dzieci z domów dziecka, osób bezdomnych, samotnych, chorych i bezrobotnych.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy Bank Żywności w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji "Pomoc Społeczna SOS".

 

Katarzyna Lechowicz-Dyl (PAP)


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę