CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowy Dzień Jabłka – samozbiory

28 września 2023
Światowy Dzień Jabłka – samozbiory

28 września – Światowy Dzień Jabłka. Z tej okazji Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zajmujący się m. in. promocja polskiej żywności, organizuje akcję „samozbiory”. Celem jest zachęcenie do odwiedzania sadów, których właściciele wyrażą na to zgodę, aby samodzielnie zbierać jabłka, prosto z drzew. Takie doświadczenie może być wspaniałą przygodą. Samodzielnie zerwane z drzewa owoce smakują zupełnie wyjątkowo.

 

Z okazji Światowego Dnia Jabłka, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, organizuje akcję „samozbiory” jabłek, która potrwa do końca września. Projekt prowadzony pod hasłem #KupujŚwiadomie. Adresy gospodarstw sadowniczych, biorących udział w akcji są dostępnie pod internetowym adresem https://www.kupujswiadomie.gov.pl/samozbiory-jablek/

 

Jabłka to jeden z najpopularniejszych owoców, zawierają wiele potrzebnych składników. Skórka tego owocu zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny, hormonu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii. Świeże jabłka zawierają witaminy A i Retinol, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen i są doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli. Owoce te są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Warto też pamiętać, że jabłka są takie pyszne, ponieważ każde zawiera 10 proc. cukru.

 

„Jabłka są tradycyjnym, popularnym i co ważna zdrowym elementem diety.” – Uważa dr inż. Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. – „Jabłka są też najważniejszym owocem sadowniczym w Polsce. Dzięki takim okazjom jak Światowy Dzień Jabłka warto przypomnieć o tym wspaniałym owocu, pochodzącym z polskich sadów. Ponieważ teraz nadszedł czas, że zdrowe produkty muszą walczyć o podniebienia z tymi niezdrowymi, takie inicjatywy jak #KupujŚwiadomie czy „Program dla szkół” są ważnymi i potrzebnymi projektami. Kto się zdrowo odżywia zwiększa swoje szanse na zdrowe życie. Potwierdza to nawet angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” czyli po polsku „jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie”, a to ważne.” – Przekonuje dr inż. Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

 

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zajmuje się popularyzacją jabłek w Polsce, poza projektem #KupujŚwiadomie, m. in. w ramach „programu dla szkół”, który polega na bezpłatnym dostarczaniu owoców, warzyw i produktów mlecznych dla uczniów szkół podstawowych. Celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. W „programie dla szkół” uczestniczy blisko 12.000 placówek edukacyjnych. Aby dostarczyć właściwe produkty, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa współpracuje w tym zakresie z 80 dostawcami owoców i warzyw.

 

W Polsce dostępnych w ofercie handlowej jest wiele odmian jabłek: słodkie, kwaśnie, kruche, twarde, soczyste. Do najpopularniejszych należą: antonówka, cortland, gala, golden delicious, granny smith, jonagold, jonatan, lobo, rubin, szampion. Lubiane polskie odmieniany jabłek to delikates, kosztela, malinówka, ligol, papierówka i reneta.

 

Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej oraz 4 producentem tych owoców na świecie po Chinach, Stanach Zjednoczonych Ameryki i Turcji. W 2022 r. udział zbiorów jabłek w Polsce w całkowitych zbiorach w Unii Europejskiej stanowił 35 proc. W Polsce jest około 100.000 hektarów sadów jabłkowych, prowadzonych przez 5.800 gospodarstw. Średnia wielkość takiego gospodarstwa wynosi nieco ponad 2,5 ha. Według szacunku Głównego Urzędu Statystycznego, zbiory jabłek w Polsce wahają się, w ostatnich latach od ok. 3 do 4,7 mln ton. W 2022 roku produkcja jabłek została oszacowana na ponad 4,7 mln ton, w 2023 r. przewiduje się, że wyniesie ona 3,9 mln ton.

 

Produkcja jabłek w Polsce jest zróżnicowana regionalnie. Najwięcej jabłek zbiera się w województwie mazowieckim, którego udział w zbiorach krajowych w 2022 r. wynosił 45 proc. Za produkcję jabłek na Mazowszu odpowiada głównie rejon grójecko-warecki, w którym funkcjonują najbardziej nowoczesne i wydajne gospodarstwa sadownicze. W rejonie tym powstały zakłady przetwórcze, przedsiębiorstwa handlowe oraz organizacje producentów, zajmujące się dystrybucją jabłek i ich przetworów na rynku polskim i na rynkach zagranicznych. Pozostałe regiony o stosunkowo dużym udziale zbiorów jabłek w produkcji polskiej to woj. Łódzkie (15 proc.), Świętokrzyskie (14 proc.) i Lubelskie (12 proc.).

oprac, e-red. ppr.pl; źródło: KOWR


POWIĄZANE

Już ponad 38% dorosłych Polaków słyszało o tym, że ktoś został oszukany podczas ...

W dn. 25.11 br. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Cop...

W Busan w Korei Południowej zakończyła się 5. runda negocjacji w sprawie globaln...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę