aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Światowy Dzień Mleka A jak mleko, to z Piątnicy – no bo skąd!

29 maja 2024
Światowy Dzień Mleka A jak mleko, to z Piątnicy – no bo skąd!

Poranek 1 czerwca wypada zacząć szklanką zimnego mleka lub ciepłego kakao – jest to bowiem Światowy Dzień Mleka. Obchody, które zainicjowała w 2001 r. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, mają na celu promowanie mleka jako niezwykle wartościowego i zdrowego produktu. Jest ono cennym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, a wysoką zawartość wapnia występującego w mleku trudno zrównoważyć innymi składnikami.

Mleko to jeden z najpopularniejszych produktów na naszych stołach. Według danych GUS, w 2022 r. spożycie mleka i jego przetworów wynosiło 261 litrów na jednego mieszkańca naszego kraju. Polska jest także jednym z największych producentów mleka w Unii Europejskiej, dostarczając 14,8 mln ton tego surowca rocznie (źródło: GUS).

Jednym z czołowych producentów świeżego mleka w kraju jest OSM Piątnica.

Mleko z Piątnicy pochodzi od lokalnych dostawców, których gospodarstwa położone są na czystych ekologicznie terenach zwanych „Zielonymi Płucami Polski". Mleko poddawane jest pasteryzacji w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. Proces technologiczny sprawia, że produkt ten zachowuje świeżość przez 5 dni po otwarciu i nie wymaga gotowania przed spożyciem. W ofercie Piątnicy dostępne są różne rodzaje mleka w charakterystycznej butelce z rączką: 2,0%, 3,2%, bez laktozy oraz Bio. Nowością w ofercie jest specjalistyczne Mleko do kawy, które dzięki wysokiej zawartości białka doskonale podnosi walory smakowe każdej kawy i idealnie się spienia.

Przepis na coś pysznego z mlekiem z Piątnicy

Z uwagi na fakt, że Światowy Dzień Mleka przypada 1 czerwca, czyli również w święto wszystkich dzieci, prezentujemy przepis idealny na gorące dni: smakowite lody przygotowane z użyciem najlepszego mleka i śmietanki z Piątnicy, no bo skąd.

Lody śmietankowe z nutą serka mascarpone

Składniki – na 4 porcje:

Lody:

  • 100 g Mleka 3,2% z Piątnicy
  • 200 g Śmietanki 30% do deserów z Piątnicy
  • 80 g Mascarpone z Piątnicy
  • 60 g kwaśnej Śmietany 18% z Piątnicy
  • 80 g cukru
  • 12 g żółtka (z 1 jajka w rozmiarze M)
  • 8 g pasty waniliowej

Beza:

  • 80 g białka
  • 160 g cukru

Dodatkowo:

  • Śmietana 18% z Piątnicy
  • ciasteczka amaretki
  • owoce sezonowe
  • mięta

Przygotowanie:

Krok 1
Lody: w garnku na małym ogniu doprowadź do wrzenia Mleko 3,2% z Piątnicy, Śmietankę 30% z Piątnicy i pastę waniliową. Żółtka z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodaj połowę zagotowanego mleka, a następnie dodaj do pozostałej w garnku części mleka i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając, do lekkiego zagęszczenia. Następnie zdejmij z ognia, ostudź, kolejno dodawaj powoli Mascarpone z Piątnicy i Śmietanę 18% z Piątnicy. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce. Po schłodzeniu, zmiksuj i wstaw do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny miksuj co 30 minut, żeby nie powstały kryształki lodu i żeby lody były kremowe.

Krok 2
Bezy: białko ubijaj z cukrem na sztywną jednolitą masę. Rozsmaruj na macie silikonowej. Susz w piekarniku w temp. 60°C. Po wysuszeniu, połam bezę na płatki.

Krok 3
Lody podawaj na Śmietanie 18% z Piątnicy rozprowadzonej na talerzu, z dodatkiem bezy oraz pokruszonych ciasteczek. Udekoruj owocami sezonowymi i miętą. Smacznego!


POWIĄZANE

Polacy zadowoleni z transformacji energetycznej. Blisko co drugi badany potwierd...

Mazurska Manufaktura S.A., specjalizująca się w produkcji kraftowych alkoholi mo...

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) przypomina, że zbliża się termi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę